Društvu Crvenog križa donirana oprema vrijedna 254.000 kuna


 
U prigodi 8. svibnja, Međunarodnog dana Crvenog križa, u Ivanić-Gradu je održana prezentacija mogućnosti djelovanja interventnih timova ove humanitarne udruge u katastrofama i izvanrednim situacijama.

Tom prigodom je župan Stjepan Kožić uručio županijskom Društvu Crvenog križa opremu vrijednu 254.000 kuna.

- Ponosni smo na ono što radite. Niz godina smo zajedno, iako ponekad stvari koje radimo nisu ugodne, no one se ne mogu predvidjeti. Zato je važno educirati se - poručio je župan, zahvalivši aktivistima Crvenog križa i na aktivnostima oko dobrovoljnog davalaštva krvi.

Projektom županijskih interventnih timova i županijskih ekipa za brzi odgovor na katastrofe planirano je osposobljavanje i opremanje nekoliko stotina osoba koje će u svakom trenutku biti spremne za djelovanje u vlastitoj sredini, ali će ih biti moguće, ustreba li, mobilizirati te uputiti i u druge sredine - od lokalne do međunarodne.

Za prostor županije, podsjetila je Štefica Kamenarić Filipović, predsjednica ŽD Crvenog križa, oformljena su dva interventna tima (za istočni, sa sjedištem u Ivanić-Gradu, i zapadni dio županije, sa sjedištem u Velikoj Gorici).

- Današnja prezentacija prilika je da se podsjetimo što smo naučili, da široj javnosti pokažemo koliko smo osposobljeni, da dokažemo kako donirana oprema dolazi u prave ruke, onima koji će je znati koristiti za pomoć ljudima u nevolji - rekla je Š. Kamenarić Filipović.
U sklopu prezentacije prikazano je kako pružiti prvu pomoć i psihosocijalnu pomoć unesrećenima, koje su aktivnosti službe traženja, kako radi tranzitno-sabirni centar, kako pomoći stanovništvu sa isušivačima...