Proglašena elementarna nepogoda za dio područja Samobora

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za dio područja grada Samobora nastalu u mjesecu travnju 2013. godine uslijed odrona zemlje i stijenske mase čime je otežan promet i bitno poremećen život ljudi na tom području.

Elementarna nepogoda proglašena je u naseljima: Galgovo na dijelu ceste u Zagrebačkoj ulici, Molvice na dijelu ceste u Prinčevoj ulici, Rude na dijelu ceste u Koklima i Frketićima, Braslovje na dijelu ceste ispod crkve, Prekrižje na dijelu županijske ceste ispod Boltine hiže, Gradišće na dijelu ceste u Bišćanima (Belaki), Gregurić Breg na dijelu ceste u Gvozdu i dijelu ceste Smerovišće-Gvozd, Mali Lipovec na dijelu spojne ceste Veliki Lipovec-Mali Lipovec, Slapnica na dijelu ceste kod mosta, Draganja Sela na dijelu ceste u Bišćanima, Višnjevac  na dijelu glavne ceste (100m prije ulaza u Višnjevac), na dijelu ceste kod trafostanice i dalekovoda, na dijelu ceste (100m prije kapelice i iznad kapelice).

Gradsko i Županijsko povjerenstvo dužni su u zakonskom roku izvršiti procjenu štete i dostaviti ih nadležnim tijelima.

Svi sudionici zaštite obvezni su provoditi mjere zaštite utvrđene Zakonom o zaštiti od elementarnih nepogoda, u cilju smanjenja i sanacije šteta od elementarnih nepogoda – stoji u županovoj Odluci.

Inače, župan Kožić je do sada već proglasio elementarne nepogode zbog odrona zemlje i stijenske mase u Zaprešiću (za dio grada), Samoboru (za dio grada), Jastrebarskom te općinama Dubrava, Kravarsko , Luka i Marija Gorica.