Susret udruga prijatelja prirode


 
I ovog proljeća, već petu godinu uzastopno, Javna ustanova “Zeleni prsten” organizirala je, protekloga vikenda u Šumećanima (Ivanić-Grad), susret udruga prijatelja prirode. Ove je godine bio popraćen simboličnim otvorenjem i obilaskom, Poučne staze Marča.
 

 
Dužine 2,5 kilometara, ili četrdesetak minuta lagana hoda, prilagođena izletnicima, roditeljima s djecom, rekreativcima.., staza je, u suradnji s Hrvatskim šumama i udrugama prijatelja prirode iz Ivanić-Grada, uređena inicijativom Dragutina Kezelea, vlasnika, i daleko izvan moslavačkoga kraja, poznatoga izletišta.

„Pripreme su trajale gotovo tri godine. Mali projekt, ali puno posla! U našemu je vlasništvu hektar zemljišta, na kojemu se prostire jezero, s ribama, kornjačama, žabama.., a uz kojega sada prolazi staza, koja se prostire na prostoru Ivanić-Grada i susjedne Čazme. Zajedničkom akcijom, duž staze je postavljeno petnaestak poučnih tabli koje, kao tematske cjeline, daju informacije o drveću, životinjama, kukcima, pticama, gljivama... šume Marča“ ispričao je Kezele, dodavši da je staza još jedan doprinos razvoju izletničkoga turizma moslavačkoga kraja.

Za otvorenja staze poručeno je da svaka šuma, pa tako i Marča, u kojoj rastu hrast, bukva, grab, joha, topola, bagrem... ima puno veću vrijednost od samih stabala u njoj.

Martina Glasnović, ravnateljica JU “Zeleni prsten”, istaknula je dobru suradnju Hrvatskih šuma i lokalne zajednice, prvenstveno s Udrugom za zaštitu prirode i Društvom prijatelja prirode Ivanić-Grada, rekavši da se zajedništvom puno toga može napraviti - očuvati ono što imamo, ali i poboljšati postojeće stanje. „Kad hodamo šumom i ne razmišljamo pored kojeg stabla prolazimo, koje životinje u njoj obitavaju. Ovdje postavljene poučne table 'pozivaju' nas da zastanemo pored njih i oslušnemo prirodu oko sebe“ rekla je M. Glasnović.