Predstavnici Hrvatskih voda predstavili projekte za zaštitu od poplava



Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i predstavnici Hrvatskih voda, na čelu s Andrinom Petkovićem, direktorom VGO-a za gornju Savu i rukovoditeljem obrane od poplava Sektora C,  susreli su se danas na sjednici Županijskog stožera zaštite i spašavanja kako bi razgovarali o mjerama obrane od poplava na području županije. Sastanku su, uz članove Stožera, nazočili i gradonačelnici i načelnici gradova i općina Zagrebačke županije.

Župan Kožić istaknuo je kako je pod hitno potrebno poboljšanje mjera i unaprjeđenje plana za obranu od poplava jer se sadašnje stanje može ocijeniti lošim, a krajnji cilj svega je „učiniti prostor Zagrebačke županije gotovo potpuno sigurnim“, rekao je župan. Također, istaknuo je kako je Zagrebačka županija jedina županija u Hrvatskoj koja je i 2010., ali i 2012. godine izdvojila iznimno visoka proračunska sredstva za pomoć pri sanaciji šteta od elementarnih nepogoda – poplave i suše.

Zoran Marković, zamjenik rukovoditelja VGO-a za gornju Savu i zamjenik rukovoditelja obrane od poplava Sektora C iz Hrvatskih voda, prisutnima je predstavio statističke podatke o padalinama od početka ove godine te objasnio uzroke poplava. Naime, za razliku od 2010. godine, kada su velike poplave bile izazvane vodenim valom iz Slovenije, ovogodišnje poplave uzrokovane su naglim topljenjem snijega, obilnim i dugotrajnim padalinama te zasićenošću podzemnih voda.



Tijekom svog izlaganja, Marković je istaknuo goruća pitanja u vezi poplava, a to su: problematika izgrađenih objekata u poplavnim područjima, neadekvatni propusti na odvodnim kanalima i cestovnim jarcima, nedefiniran status odvodnih kanala III i IV reda, o kojima bi trebali brinuti vlasnici parcela te uloga propisa zaštite prirode u radovima održavanja vodotoka.

Osim toga, na sastanku su predstavljeni završeni i planirani projekti obrane od poplave na ovom području. Tako je rečeno da je, između ostalog, na rijeci Savi izgrađeno preko 140 km nasipa, te se još planira izgraditi lijeva obala na području Zaprešića i općine Brdovec, zatim transverzalni nasip od kanala Odra do sela Suša u općini Orle te završetak oteretnog kanala Odra, koji je dio projekta „Zagreb na Savi“. Uz to, u izgradnji su još četiri velika projekta – zaštitni nasip između vodotoka Gradne i vodotoka Rakovice, zatim usporni nasipi vodotoka Gradna, rekonstrukcija desnog savskog nasipa između Donjeg Bukevja i Strmca Bukevskog te izgradnja nasipa između Donjeg Bukevja i Drneka. U projektiranju je zaštitni nasip za područje lijevog savskog zaobalja od vodotoka Lužnice do vodotoka Sutla.

Do sada je za završene projekte utrošeno preko 61 milijun kuna, a ukupna predviđena vrijednost planiranih investicija Hrvatskih voda do 2017. godine iznosi gotovo 380 milijuna kuna.

Tijekom rasprave, načelnici općina Orle, Pisarovina, Brdovec, ali i drugi, prisutne su upoznali s problemima svoga područja.

Župan Kožić predložio je da Hrvatske vode Zagrebačkoj županiji dostave informacije o dosad izvedenim i u budućnosti planiranim projektima, njihovim troškovima i rokovima kako bi se o svemu informirali gradovi, općine i mjesni odbori na području županije. Također, Zagrebačka županija obvezala se biti posrednik za sastanak Hrvatskih voda, Hrvatskih cesta i općine Pisarovina, kako bi se riješio problem sela Gradec Pokupski, koji je prilikom svake poplave potpuno nepristupačan. I posljednje, župan Kožić zatražio je da se Hrvatske vode obvežu da će spomenute najavljene projekte na području Zagrebačke županije provesti u djelo bez obzira na tijek i razvoj projekta „Zagreb na Savi“, koji je u određenim segmentima vezan uz realizaciju pojedinih spomenutih projekata.