Nastavak suradnje Zagrebačke županije i Kievske oblasti



Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i župan Kievske oblasne državne administracije Iz Ukrajine, Anatoliy Prysyaznyuk potpisali su Program gospodarske, znanstveno-tehničke i kulturne suradnje do 2015. godine.

Prilikom potpisivanja, župan Kožić naglasio je kako je cilj ovog Programa ubrzati i ojačati međusobnu trgovinsko – ekonomsku suradnju, kao i suradnju na području znanosti. „Zagrebačka županija velike napore ulaže u razvoj međuregionalne i prekogranične suradnje te širenje dobrosusjedskih odnosa jer to doprinosi jačanju političke stabilnosti i sigurnosti te ukupnom društvenom i gospodarskom razvoju“, izjavio je župan Kožić, spomenuvši kako županija surađuje s mnogim europskim regijama poput Pokrajine Štajerske u Austriji, Bratislavskim samoupravnim okrugom u Slovačkoj te Tiranskim okrugom u Albaniji, itd.

Župan Prysyaznyuk čestitao je na skorom ulasku Republike Hrvatske u Europsku uniju, istaknuvši kako je Ukrajina poduzela svoje prve korake kako bi jednog dana postala članicom EU. Na tom putu, rekao je Prysyaznyuk, Hrvatska će Ukrajini poslužiti kao primjer na temelju čijih iskustava, poduzetnih mjera te provedenih programa će učiti i postupati.

Na kraju, župan Prysyaznyuk je naglasio kako je siguran da suradnja između Zagrebačke županije i Kievske oblasti neće stati samo na izvršnoj vlasti, nego da će se proširiti i na poduzetnike kako bi se pokrenula ekonomija dviju regija te poboljšao životni standard stanovnika.



Delegacija iz Kievske oblasne državne administracije u trodnevnoj je posjeti Zagrebačkoj županiji. Jučer su članovi delegacije posjetili tvornicu PIK Vrbovec, a danas će obići i razgledati grad Samobor gdje će ih primiti gradonačelnik Krešo Beljak.

Inače, Zagrebačka i Kievska županija aktivno surađuju od  2011. godine kada su potpisali Sporazum o međuregionalnoj suradnji.