Održan Susret gospodarstvenika



U nazočnosti više od 200 uzvanika u hotelu International održan je tradicionalni, jedanaesti po redu, Susret gospodarstvenika s područja Zagrebačke županije.

Raspravljalo se o gospodarskom stanju u Republici Hrvatskoj i očekivanjima u 2013. i 2014. godini, kretanjima u gospodarstvu Zagrebačke županije, a prezentirane su i mnogobrojne mjere i programi u gospodarstvu i poljoprivredi koje će Zagrebačka županija provoditi tijekom ove godine.

Prezentaciju je održala ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb Sandra Švaljek koja je istaknula da su plaće u 2012. godini nominalno stagnirale, ali realno pale koliko je iznosila inflacija. Pojasnila je i da nema znakova da će stopa rasta u 2013. godini biti pozitivna tj. da se neke pozitivne naznake mogu očekivati u drugom polugodištu godine. U 2014. godini očekuje se blaga pozitivna stopa rasta.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić naglasio je kako se trenutno dvije najveće investicije u Hrvatskoj događaju upravo u Zagrebačkoj županiji, a to su proizvodni pogon Plive u Savskom Marofu te Poslovni centar IKEA-e u Rugvici. Podsjetio je i na mnogobrojne investicije realizirane u poduzetničkim zonama na području županije poput Tvornice Eurocable u Jakovlju, Trgovačkog centra West Gate u Zaprešiću, Cargo centra u Dugom Selu, Logističkog centra u Jastrebarskom, Tvornice papira Violeta u Sv. I. Zelini, novog pogona PIK-a u Vrbovcu, proizvodno-poslovnog objekta PIP-a u zoni Pisarovina, itd.



U prvih devet mjeseci 2012. godine (zadnji podaci FINE za 2012.) poduzetnici s područja Zagrebačke županije, ukupno gledajući, uspješno su poslovali jer su ukupni prihodi vrijednosno bili veći od rashoda. Ostvarena je bruto dobit od 780 milijuna kuna na razini županije ili 8 posto veća u odnosu na 2011. godinu. Ukupni ostvareni prihodi su za 3 posto veći, a broj zaposlenih bio je za 4,7 posto veći u odnosu na konac rujna 2011. godine. Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom radniku kod poduzetnika za prvih devet mjeseci 2012. godine iznosila je 4.659 kuna i bila je 1 posto veća u odnosu na isti period prethodne godine. Po ovom pokazatelju Zagrebačka županija je treća, iza Istarske županije i Grada Zagreba.

Nedavno predstavljeno Izvješće o stanju u prostoru Hrvatske za 2012. godinu, prema socijalno- gospodarskoj strukturi, svrstava Zagrebačku županiju u treću skupinu s indeksom razvijenosti između 100 i 125 posto. „Indeks Zagrebačke županije je 123 posto te nas svega dva postotna boda dijele od ulaska u četvrtu skupinu u kojoj su Zagreb, Istarska te Primorsko-goranska županija“ – pojasnio je župan.

Naglasio je i kako u Proračunu za 2013. godinu, ukupno najveće iznose čine različite i brojne mjere potpora namijenjene povećanju konkurentske sposobnosti poduzetnika i poljoprivrednika, kao i stvaranju prostornih, infrastrukturnih i institucionalnih uvjeta za realizaciju investicijskih projekata na području Županije. Tako su za male i srednje poduzetnike predviđene dvije kreditne linije, jamstva za kredite te bespovratne potpore i subvencije. I dalje će se sufinancirati razvoj poduzetničkih zona, razvoj turizma, programi energetske učinkovitosti, različite edukacije kojima se nastoji povećati zapošljavanje nezaposlenih. Za spomenute, ali i mnoge druge programe i mjere, Zagrebačka županija je osigurala 26,8 milijuna kuna. Ove godine Županija je, jedina u Hrvatskoj, osigurala i 21 milijun kuna za izradu dokumentacije za povlačenje sredstava iz EU fondova.

U poljoprivredi i ruralnom razvitku  ove će se godine dodjeljivati  bespovratna sredstava za subvencije i potpore kapitalnim ulaganjima. Sredstva su osigurana i za donacije u poljoprivredi, lovstvo, izgradnju i uređenje infrastrukture na ruralnim područjima, kao i razvojne projekte. Za ulaganja u poljoprivredi u ovoj godini osigurano je više od 21 milijun kuna.