Predstavljena Probacijska služba



Probacijska služba – Probacijski uredi Zagreb I i II predstavljeni su danas u prostorima Zagrebačke županije.

„Probacija je uvjetovana i nadzirana sloboda počinitelja kaznenog djela tijekom koje službenici zaposleni u Probacijskim uredima provode mjere čiji je cilj smanjenje rizika od ponavljanja kaznenog djela“, objasnila je Danijela Milčić, voditeljica Probacijskog ureda Zagreb I. Također, navela je i kako u Hrvatskoj postoji 11 Probacijskih ureda te istaknula nadležnosti ureda Zagreb I i II. Naime, Probacijski ured Zagreb I rješava slučajeve s područja Grada Zagreba, dok ured Zagreb II obuhvaća šire područje – Zagrebačku, Karlovačku i Krapinsko-Zagorsku županiju.

Probacijski postupak uključen je u sve faze kaznenog postupka, od kaznenog progona pa sve do izvršavanje zatvorske kazne. Ipak, Milčić je pojasnila kako se „najveći dio poslova u programu probacije, čak 95 posto, odnosi na postupke izvršavanja alternativnih sankcija – uvjetna kazna pod zaštitnim nadzorom te rad za opće dobro na slobodi“.



Što podrazumijevaju navedena dva oblika kazne, nazočnima je pojasnila Vedrana Koceić, voditeljica Probacijskog ureda Zagreb II, rekavši kako uvjetna osuda podrazumijeva „pružanje pomoći, zaštite i nadzora kako bi se izbjeglo ponavljanje kaznenog djela, dok rad za opće dobro na slobodi znači društveno koristan rad, bez naknade“. U slučaju uvjetne osude pod zaštitnim nadzorom najčešća propisana sankcija je liječenje raznih ovisnosti, a u slučaju društveno korisnog rada osuđenici se najčešće upućuju na rad u malim općinama, komunalnim poduzećima, domovima za stare i nemoćne, tvrtkama…

U izradi probacijskog programa sudjeluje i sam osuđenik, a pri tome se u obzir uzimaju sve relevantne informacije, kao što su zdravstveno stanje osuđenika, obrazovanje, radno iskustvo, životni stil, navike i slično.

Vedrana Koceić posebno je istaknula važnost suradnje Probacijskih ureda i ostalih institucija te pravih osoba. Naime, kako bi se probacijski program provodio što uspješnije, potrebno je stvoriti mrežu ustanova i tvrtki u kojima osuđenici mogu odraditi izrečenu kaznu.

Predstavnici upravo takvih tvrtki sudjelovali su današnjem predstavljanju. Tako su svoja pozitivna iskustva s nazočnima podijelili Robert Kokorić iz „Zagrebačkog holdinga d.o.o. – podružnica Tržnice Zagreb“, zatim Katarina Radat iz ustanove „Dobri dom Grada Zagreba“, Ivica Milković iz „Hrvatskih šuma d.o.o.“ te Anđelko Končurat iz Gradskog društva Crvenog križa Zaprešić.

Jana Špero, načelnica Sektora za probaciju pri Ministarstvu pravosuđa, naglasila je kako danas sve europske države provode probaciju kao vrlo koristan sustav za izvršavanje sankcija te da je Hrvatska oblikovala svoj program prema njihovim primjerima i na temelju njihovih iskustava.

U ime Zagrebačke županije predstavljanju je nazočio zamjenik župana Rudolf Vujević koji je ovom prigodom rekao kako je vrlo „važno da probacija zaživi u hrvatskom društvu“. Također, izrazio je zadovoljstvo jer su Probacijski uredi Zagreb I i II svoje predstavljanje javnosti odlučili organizirati upravo u prostorima Zagrebačke županije.