Otvoren Podatkovni centar DataCross u Jastrebarskom



Podatkovni centar DataCross, multifunkcionalni centar visoke tehnologije, namijenjen širokom spektru krajnih korisnika, otvoren je u Poduzetničkoj zoni „Jalševac” u Jastrebarskom. Time se i Republika Hrvatska 'smjestila' na mapu zemalja s visokokvalitetnim podatkovnim centrima koji tvrtkama, institucijama i javnim ustanovama omogućuju pohranu i čuvanje poslovnih podataka.

Podatkovni centar DataCross Jastrebarsko, u kojega je dosad uloženo 40 milijuna kuna, projektiran je, sagrađen i opremljen u skladu s najvišim propisima Uptime Instituta, glavnog međunarodnog centra za propisivanje kvalitete data centara kroz TIER standardizaciju, a zadovoljava TIER 3 standard. Prvi je, i zasad jedini, kompletni „Business Continuity” i „Disaster Recovery” data centar u regiji, na prostoru od Austrije do Bugarske.

„Podatkovne centre možemo gledati kao 'prekrcajne luke' novog doba, kada se većina stvari obavlja putem interneta i telekomunikacijskih medija. Oni služe da se ta roba, koja putuje linkovima, može negdje smjestiti. Bez ovakve infrastrukture teško se može zamisliti razvoj u digitalnom dobu“, rekao je Krešo Troha, predsjednik uprave DataCross-a.



Realizacija projekta Podatkovnog centra u Jastrebarskom počela je 2011., kada je potpisan Sporazum o strateškom ulaganju s investicijskim fondom Nexus FGS te se prema dostupnim podacima radi o jednoj od većih investicija u RH ove godine.

Otvorenju centra, među ostalima, prisustvovali su ministri Gordan Maras i Mihael Zmajlović, zatim izaslanica predsjednika Sabora RH Ivana Posavec Krivec te župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

„Ovakve investicije, siguran sam, pridonijet će onome što je za RH izuzetno bitno - otvaranju novih radnih mjesta. Država je u ovoj godini planirala investicije u vrijednosti od oko 1,5 milijarde eura, ali, na žalost, bit će svega 150 milijuna eura. Od toga, 120 milijuna eura ulaže se u proširenje pogona Plive u Savskom Marofu, u ovaj centar uloženo je 40 milijuna kuna, a u pogon „PIP”-a u Pisarovini 40 milijuna kuna. Sve to govori da se, i u ovim teškim, gospodarski složenim vremenima u gospodarskim zonama na području županije događaju investicije“, izjavio je župan Kožić. Također je dodao da županija niz godina ulaže značajna sredstva, prije svega pomažući gradovima i općinama, u razvoj poduzetničkih zona. Do sada je iz proračuna izdvojeno oko 35 milijuna kuna, samo ove godine 4,8 milijuna. „Kada se tome dodaju i ulaganja ministarstava, darovana zemljišta, gradnja infrastrukture koju financiraju Hrvatske vode, onda možemo govoriti da je dosad u gospodarske zone na području županije uloženo preko 550 milijuna kuna. To su značajna sredstva, a njihov je rezultat da danas imamo najbolje opremljene zone koje imaju perspektivu za buduća ulaganja“, naglasio je župan.

Nakon svečanosti otvorenja Podatkovnog centra, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i obnašatelj dužnosti gradonačelnika Jastrebarskoga Zvonimir Novosel potpisali su Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava ministarstva za izradu projektne dokumentacije za prometnicu do pročistača u Poduzetničkoj zoni „Jalševac”. Ugovor je vrijedan nešto više od 136.000 kuna.