Potpisan Operativni sporazum o sudjelovanju u radu One-stop-service-centra



Ministar poduzetništva i obrta, Gordan Maras, župan Zagrebačke županije  Stjepan Kožić, ravnatelj agencije Hamag invest Darko Liović, direktor Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije Zlatko Herček i ostale županijske organizacije uključene u OSSC potpisali su Operativni sporazum o sudjelovanju u radu One-stop-service-centra.

Naime, Ministarstvo poduzetništva i obrta provodi Napredni program certificiranja regija za ulagače (ICPR) koordiniran od strane Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije za područje županije, a u cilju podizanja standarda pružanja usluga ulagačima. Navedeni projekt sufinanciran je sredstvima EU kroz IPA program, a pod vodstvom Ministarstva poduzetništva i obrta, te traje do listopada 2012. godine.

„Uključivanje Zagrebačke županije u ovaj Program certificiranja regija doprinijet će daljnjem unapređenju i razvoju sustava i budućem rastu konkurentnosti naše Županije u privlačenju ulaganja, posebice u ovim recesijskim vremenima i smanjenoj dinamici i obujmu investicija“ rekao je župan Kožić.



U sklopu provedbe Naprednog Programa certificiranja, Zagrebačka županija uspostavila je tzv. One-stop-service-centar (OSSC) (bivši Invest info centar) za ulagače - jedinstvenu točku kontakta s investitorima. Zamišljeno je da Razvojna agencija bude središnje koordinativno tijelo tog centra u čiji rad će se uključiti sve županijske institucije čiji opseg djelatnosti pokriva i segment pružanja usluga postojećim i potencijalnim investitorima (davanje točnih i pravovremenih informacija o administrativnim zahtjevima, o raspoloživoj radnoj snazi, cijenama komunalija, procesu ishodovanja raznih dozvola, ponude poslovnih zona itd.).

„Mogu reći da smo u Hrvatskoj u specifičnom trenutku zadnje tri godine kada su dramatično pale razine investicija. Imali smo 2008. godine više od 4 milijarde eura stranih investicija, 2009. deset puta manje, 400 milijuna. Situacija se nije mnogo promijenila i prošle godine kada su ukupne investicije u Hrvatskoj bile tek nešto više od 1,2 milijarde eura. Želimo da ove godine bude dvostruko više investicija, jer je to bitno radi gospodarskog rasta i zapošljavanja“ istaknuo je Maras dodajući kako je cilj olakšati ulagačima dolazak u Hrvatsku i smanjiti administrativne barijere.