Nove županove odluke

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić utvrdio je prijedlog drugog rebalansa proračuna Zagrebačke županije za 2010. godinu koji iznosi 278.333.072,00 kuna, odnosno 18.313.746,00 kuna manje nego što je to bilo utvrđeno prvim rebalansom. Konačnu odluku o drugom rebalansu proračuna za ovu godinu donijet će Skupština Zagrebačke županija na sjednici koja će se održati krajem listopada.

Župan Kožić pojasnio je kako je novi rebalans napravljen radi smanjenog ostvarivanja prihoda od poreza na dohodak. Naime, od 1. srpnja ove godine na snagu je stupio novi zakon o porezu na dohodak pa je njegovom primjenom smanjen navedeni županijski prihod. Drugi razlog je smanjenje prihoda od administrativnih pristojbi i prihoda po posebnim propisima nastalih radi smanjenja građevinske aktivnosti na području Zagrebačke županije. Rebalans je napravljen i radi osiguravanja 5 milijuna kuna bespovratnih financijskih pomoći za sanaciju šteta nastalih na poplavljenim područjima Zagrebačke županije u razdoblju od 21. do 29. rujna 2010. godine. Župan je proglasio elementarnu nepogodu za deset jedinica lokalne samoupravne i to za područje gradova Samobora, Zaprešića, Svete Nedelje, Velike Gorice i Ivanić-Grada, te općina Marija Gorica, Brdovec, Orle, Rugvica i Dubrava. Ukoliko Skupština prihvati ovakav rebalans, župan će imenovati Povjerenstvo za izradu kriterija dodjele financijskih sredstava jedinicama lokalne samouprave koje će izraditi prijedlog raspodjele navedenih 5 milijuna kuna.

Na kolegiju je prihvaćen Ugovor o sufinanciranju radova na magistralnom cjevovodu Donja Zelina – vodosprema „Vukovje“ – Sveta Helena koji će se zaključiti s Gradom Sveti Ivan Zelina u vrijednosti od 2,6 milijuna kuna. Radovi će se izvoditi u ovoj i idućoj godini, a županija će u ukupnom iznosu sudjelovati sa 50 posto.

Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije odobrit će se 600.000 kuna za realizaciju Programa nabave vatrogasnih vozila za potrebe vatrogasnih zajednica jedinica lokalne samouprave.

Ove godine u Živogošću od 23. do 31. listopada, u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Odjela za fonetiku Hrvatskog filološkog društva održat će se XXXVI. Govornička škola. Županija će sa 25.200 kuna financirati sudjelovanje dvanaest učenika srednjih škola sa svog područja.