Prevencijom protiv droge

Zajednička sjednica Vladina povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga i Povjerenstva Zagrebačke županije održana je u Velikoj Gorici. Na sjednici je predstavljen nacionalni program koji će se provoditi u svim županijskim gradovima.

 „Sad je na svima nama da kroz upravne odbore za školstvo i socijalnu skrb, što prije uđemo u škole i doista počnemo raditi na prevenciji. Znamo koliko košta liječenje jednog ovisnika u bolnici i znamo da su troškovi prevencije minimalni u odnosu na te troškove“, rekao je predsjednik županijskog Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Rudolf Vujević.   

U Velikoj Gorici već se provodi program „Reci ne akloholu“, koji je Vujević istaknuo kao dobar primjer koji se može primijeniti i u drugim gradovima. „Imamo već kvalitetne programe i ne treba izmišljati toplu vodu već prezentirati postojeće programe i krenuti s radom na terenu“ rekao je Vujević.

U svakom slučaju, ovo je tek početak jačanja prevencije i suzbijanja konzumiranja droga. U tu svrhu imenovani su županijski koordianatori koji će, zajedno s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa i Agencijom za strukovno obrazovanje, krenuti na treren. Jer, najvažnija je edukacija stručnih djelatnika u školama, koji će, na kraju krajeva, i raditi s djecom.