Zagrebačka županija osigurat će 5 milijuna kn za poplavljena područja

Zagrebačka županija osigurat će rebalansom proračuna 5 milijuna kuna bespovratnih financijskih pomoći za sanaciju šteta nastalih na poplavljenim područjima županije – izjavio je to župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić na današnjoj sjednici županijskog Stožera zaštite i spašavanja. Sjednica Županijske skupštine na kojoj će se donijeti rebalans proračuna Zagrebačke županije održat će se 26. listopada 2010. godine. Navedena sredstva županija će raspodijeliti gradovima i općinama.

Današnjem sastanku Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije uz predstavnike Hrvatskih voda, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Županijske uprave za ceste, Crvenog križa, Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, Zavoda za javno zdravstvo, nazočili su i gradonačelnici i načelnici županijskih gradova i općina zahvaćenim poplavom (gradovi Velika Gorica, Samobor, Zaprešić, Sveta Nedjelja, Ivanić-Grad – općine Orle, Rugvica, Križ, Marija Gorica, Brdovec).

Prema informacijama iz Hrvatskih voda vodostaj rijeke Save na vodomjeru Jesenice dosegnuo je maksimum u pet sati ujutro u iznosu od 329 cm i od tada je u padu. Vodostaj je u padu i na vodomjeru u Podsusedu i Jankomiru dok je još uvijek u porastu u Rugvici.  Gradonačelnici i načelnici izvijestili su o trenutnom stanju na svom području koje su ocijenili stabilnim. Svi su složni kako je sustav zaštite od poplava uzvodno od Zagreba potrebno čim prije izgraditi, odnosno rekonstruirati i poboljšati nizvodno od Zagreba. Situacija je najteža na području općine Orle koja je 70 posto zahvaćena poplavom te na području grada Velike Gorice gdje je poplavljeno 13 naselja te oko 700 kuća. Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić istaknuo je kako se stanje stabilizira, da su prometnice prohodne, stečeni su uvjeti za ukidanje centra za evakuaciju te da sutra kreće nastava u školama.

Župan Kožić zatražio je od svih gradova i općina zahvaćenih poplavom izvješće o štetama kao i prijedlog konkretnih mjera u smislu obrane od poplave. Također pozvao je gradonačelnike i načelnike da se u skladu sa svojim proračunskim mogućnostima priključe Zagrebačkoj županiji i izdvoje određena sredstva za sanaciju šteta.

Nakon sjednice Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije župan Kožić zajedno s načelnicima i gradonačelnicima uputio se u Hrvatske vode gdje će ih na sastanku primiti potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidar Pankretić te direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić.