Posjet izaslanstva albanskog Tiranskog okruga

albanci
 
Izaslanstvo albanskog Tiranskog okruga koje boravi u uzvratnom posjetu Zagrebačkoj županiji sastalo se danas s predsjednikom Županijske skupštine Damirom Mikuljanom, te županom Stjepanom Kožićem.

Predsjednik Skupštine, koji je lani u Tirani vodio županijsko izaslanstvo, naglasio je da je budućnost „staroga kontinenta“ u uspostavljanju veza između regija.

„Albanija i Hrvatska su zemlje tranzicije i idu istim smjerom: prema europskim integracijama. Želimo razmjenu iskustva o onome što smo prošli, ali i o onome što ćemo prolaziti“, rekao je Mikuljan dodavši da dvije zemlje imaju puno više sličnosti nego različitosti. Dodao je da do ove suradnje ne bi došlo bez zalaganja Memetalija Zenunija, predsjednika Vijeća albanske nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji te Veleposlanika Republike Albanije u RH Pellumb Quazimia.
 
albanci
 
Upoznavši goste s potencijalima Zagrebačke županije - rekavši da je ona i u današnjim teškim vremenima u gospodarskom smislu stabilna - župan Stjepan Kožić  naglasio je kako je cilj županijskoga vodstva, prije ulaska u EU, maksimalno iskoristiti predpristupne, a kasnije i kohezijske fondove.

„Zajedno s Hrvatskim vodama pripremamo projekte vrijedne 200 milijuna eura, te se nadam da ćemo za njihovu realizaciju najveći dio sredstava dobiti iz europskih fondova, jer radi se o projektima zaštite okoliša, a to je segment razvoja kojega EU značajno podržava“, rekao je župan. Dodao je da Zagrebačka županija i Tiranski okrug - u kojemu živi oko milijun stanovnika; gotovo tri puta više nego u Zagrebačkoj županiji - žele povezati gospodarstvenike kako bi što prije došlo i do robne razmjene.

Tahsim Mema, predsjednik Skupštine Tiranskog okruga, rekao je da je Zagrebačka županija prva europska regija koja uspostavlja suradnju s jednom od albanskih regija, te je stoga ovaj posjet dobio i svesrdnu podršku albanske Vlade.

„Počela je era naše međusobne suradnje, drago mi je što odnosi idu uzlaznom putanjom. Imamo zajedničku budućnost - put do Europske unije, i nadam se da ćemo na tom putu imati i zajedničke prijatelje. Hrvatska je puno bliže Uniji, ali osjećamo vašu podršku, vašu želju da mi budemo pored vas“ rekao je Mema.
Nakon prijema albansko izaslanstvo posjetilo je grad Samobor, dok će sutra u prostorije HGK-Komore Zagreb predstaviti gospodarske potencijala Tiranskog okruga i moguće oblike suradnje s našim gospodarstvenicima.
 
albanci