Župan obišao poplavljena područja

poplava

Poplavljena područja županije (od Rugvice, preko Orla, Velike Gorice, Svete Nedelje, Samobora do Brdovca...) obišli su jučer potporedsjednik Vlade Božidar Pankretić, direktor Hrvatskih Voda (i vijećnik u Skupštini Zagrebačke županije) Jadranko Husarić, te župan Stjepan Kožić. Mještani kažu da taklo veliki vodostaj Save, čije je izlijevanje na pojedinim mjestima poplavilo obiteljske kuće, a na poljoprivrednim površinama izazvalo velike štete, nije zabilježen od 1964.

poplava

Nakon što je u nedjelju najkritičnije bilo na području Brdovca, a u kasnim večernjim satima, nakon prolaska 'vodenog vala', na području Samobora i Svete Nedelje (gdje su u naselju Strmec poplavljene obiteljske kuće), jučer je Sava zaprijetila izlijevanjem u Dubrovčaku Lijevom (Ivanić-Grad), gdje je mještanima - koji su raspoloživom mehanizacijom gradili tzv. zečje nasipe - u pomoć pristigla i vojska, dok su nasipi, nažalost, popustili u Strmcu Bukevskom i Leknenom (Velika Gorica).

poplava

Župan je za obilaska izjavio da će Županija proglasiti elementarnu nepogodu, te će se nakon toga - kada se stanje smiri, a ekipe izađu na teren - znati i pravi razmjeri šteta.

Poplavljena područja obišli su i potpredsjednik Vlade Ivan Šuker te ministar obrane Branko Vukelić.

S mještanima popolavljenih područja cijeli je dan proveo i zamjenik župana Rudolf Vujević.

poplava