Dan Općine Križ

križ
 
Općina Križ proslavila je 18 godina postojanja. Uz razne programe i sadržaje, za vikend je održan i Festival slastica, no sve je to bila tek uvertira u središnju proslavu. Centralna svečanost, sjednica Vijeća, održana je jučer, a okupila je brojne goste, visoke državne, županijske i gradske dužnosnike, predstavnike udruga koje djeluju u mjestu kao i brojne mještane.

„Ne želimo biti pasivni promatrači već aktivno raditi na poboljšanju uvjeta za život u našoj sredini“ - rekala je načelnica Općine Križ, Ivana Posavec-Krivec. U kvalitetu života ovog područja, obnovu ulica, asfaltiranje prilaznih puteva ili postavljanje rasvjete uloženo je već 15 milijuna kuna, a u planu je pokretanje i nove poduzetničke zone koja bi trebala osigurati bolju budućnost stanovništvu te više radnih mjesta. Socijalno osjetljiva, općina svakodnevno radi na poboljšanju standarda osoba treće životne dobi, te brine o socijalno ugroženima. Tu je i briga za mlade, mnogo se ulaže u školstvo, općina subevncionira prijevoz školaraca, a jedan od kapitalnih projekata je izgradnja krova na školi. Ovu će investiciju financijski poduprijeti Zagrebačka županija, i to s 90 posto sredstava.

Zamjenik župana Damir Tomljenović naglasio je kao bez obzira na boje ili stranačku pripadnost županija stvara mrežu svih svojih gradova i općina. „Tko god predloži kvalitetan i isplativ projekt mi ćemo ga prihvatiti. Želimo da se jednako razvija svaki kutak naše županije i mislim da to svakodnevno i pokazujemo - poručio je Tomljenović. Tomljenović je spomenuo i još nekoliko projekata, a od kojih će benefite imati stanovnici Križa. To je, primjerice, izgradnja vodovoda Zagreb-istok koji će osigurati dovod vode u ovaj dio županije, ili pak Distributivni centar s hladnjačom koji se gradi na području Velike Gorice.

Goste su prigodno pozdravili i predsjednik Vijeća, Tomo Benko, gradonačelnik Ivanić Grada, Boris Kovačić te saborski zastupnik Davor Bernardić.

Općina Križ u svom sastavu ima 16 naselja s više od osam tisuća stanovnika, a jučeršnji dan bio je prilika da se otvore i još neki novi objekti na usluzi mještanima. Otvorene su nove prostorije Turističke zajednice, a čelnici su obišli i prostore budućeg Informativnog centra za prevenciju. Na sjednici su dodjeljena priznanja i zahvale najzaslužnijim pojedincima i kolektivima. Priznanje „14. rujan“ dodjeljeno je OŠ Milke Trnine koja u ovom kraju djeluje već 220 godina, dok su zahvale za doprinos razvoju mjesta dobili Obiteljski radio Ivanić, Anka Djodj, Tea Rupčić i Marica Kukor.