Gradec proslavio Dan Općine

Svečanom sjednicom općinskog vijeća svoj Dan obilježila je jučer općina Gradec - općina koja u svojih dvadeset dva naselja ima oko četiri tisuće stanovnika.

Iako je riječ o manjoj Općini na području Zagrebačke županije trenutno su u fazi realizacije mnogi važni projekti. Među ostalim, u tijeku su radovi na prvoj fazi magistralnog vodovoda Vrbovec-Gradec-Cugovec, u duljini od 9,5 km. Vrijednost ove investicije iznosi oko 4 i pol milijuna kuna, troškove dijele Hrvatske vode, Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva te sama općina Gradec. Završetak radova očekuje se najkasnije za godinu dana. No, kako bi se voda dovela do krajnjih potrošača, započelo je i projektiranje prve faze sekundarne vodovodne mreže od Cugovca do Buzadovca, duljine pet km.  

Također, Gradec planira osnivanje poduzetničke zone na površini od 200 hektara. „Radi se o zemljištu koje je u državnom vlasništvu, pa ćemo uskoro uputiti zahtijev za prijenos vlasništva na općinu, kako bi se što prije započelo s izradom projektne dokumentacije“ rekao je načelnik Općine Damir Lukačić. „U planu je i izgradnja mini-mljekare, obzirom da je na području Općine veliki broj domaćinstava s muznim kravama. Ulaskom u EU ti će proizvođači teško preživljavati, pa ih treba privikavati da mlijeko ne prodaju kao sirovinu, već kao gotov proizvod. Mljekara bi trebala biti smještena u zgradi starog zadružnog mlina, a planirani kapaciteti su pet do osam tisuća litara dnevno“ nadodao je  Lukačić.

Na području Gradeca naveliko se posljednjih godina radilo na sanaciji i asfaltiranju cesta. U kreiranje strategije razvoja, općina pokušava uključiti sve svoje stanovnike. Ankete su pokazale da bi među prioritetima u budućem razdoblju svakako trebali biti izgradnja vodovodne mreže i sustava odvodnje otpadnih voda, osnivanje gospodarske zone, izgradnja dječjeg vrtića te programi zaštite kulturne baštine.

U osmišljavanju, ali i realizaciji projekata, županija će uvijek pružiti adekvatnu pomoć, istaknuo je na svečanosti župan Stjepan Kožić, te je nadodao da treba koristiti mogućnosti dobivanja sredstava od predpristupnih fondova. Župan je podsjetio da je Zagrebačka županija u cijelosti financirala izgradnju osnovne škole i sportske dvorane u Gradecu, što je dokaz da županija skrbi o malim sredinama, a sukladno svojim mogućnostima uključuje se i u izgradnju komunalne i prometne infrastrukture.

Brojni uzvanici nakon službenog dijela sjednice uživali su u bogatom kulturno umjetničkom programu kojeg su za njih pripremila djeca Osnovne škole Gradec.