6,5 milijuna kuna za poduzetničke zone u Zagrebačkoj županiji

ministar
 
Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač u pratnji državne tajnice Tihane Kraljić posjetio je Zagrebačku županiju. Tom prigodom potpisao je ugovore o dodjeli sredstava temeljem Operativnog plana poticanja malog i srednjeg poduzetništva za 2010. godinu po Projektu izgradnje poduzetničkih zona na području Zagrebačke županije u vrijednosti od 6.550.000,00 kn.

Ministar Popijač ugovore je potpisao s gradonačelnicima Velike Gorice, Vrbovca i Svetog Ivana Zeline te načelnicima općina Jakovlje, Rakovec i Pisarovina. Velikoj Gorici odobren je iznos od 1,7 milijuna kuna i to 800.000 kuna za zonu Rakitovec i 900.000 kuna za zonu Vukovinsko polje. Svetom Ivanu Zelini dodijelit će se 1,3 milijuna kuna, Vrbovcu 750.000 kn, Općini Jakovlje 500.000 kn, Općini Rakovec 1,1 milijun kn, te Općini Pisarovini 1,2 milijuna kn.

Popijač je istaknuo kako će za potrebe ovog programa do kraja godine biti isplaćeno oko 80 milijuna kuna za poduzetničke zone diljem Hrvatske. Korisnici sredstava su gradovi i općine, a dodijeljena sredstva koristit će za izradu planova detaljnog uređenja i pripremu potrebne infrastrukture za otvaranje poduzetničkih zona.
Naglasio je i kako je od 2004. godine Ministarstvo odobrilo oko 807 potpora za izgradnju poduzetničkih zona u iznosu od 590 milijuna kuna. Dodijeljeno zemljište procjenjuje se na vrijednost od 700 milijuna kuna. U tih 300 poduzetničkih zona raspoređenih na čak 9000 hektara površine djeluje 2200 poduzetnika, koji zapošljavaju oko 40 tisuća radnika.

Župan Stjepan Kožić istaknuo da je Zagrebačka županija iz vlastitog proračuna za razvoj zona do sada izdvojila oko 21 milijun kuna. „Vrlo značajnu, a ponegdje i presudnu pomoć u osnivanju i razvoju poduzetničkih zona dala je Vlada Republike Hrvatske besplatnom dodjelom državnog zemljišta gradovima i općinama te Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva svojim bespovratnim financijskim pomoćima“ – istaknuo je Kožić. Najavio je i skoro predstavljanje jedinstvenog katalog svih poduzetničkih zona Zagrebačke županije kojim će se potencijalne investitore upoznati s prednostima ulaganja i investiranja na područje zelenog zagrebačkog prstena.
 
ministar