Nove županove odluke

Zagrebačka županija sufinancirat će zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva i Općinom Luka izgradnju školske športske dvorane pri Osnovnoj školi Luka. Ukupna predviđena neto vrijednost radova izgradnje dvorane procjenjuje se na 4 milijuna kuna.

Naime, Općina Luka u 2009. godini potpisala je s Ministarstvom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Ugovor o zajedničkom financiranju u okviru Programu „Integralni razvoj lokalne zajednice EIB II“ u kojem se Ministarstvo obvezuje sufinancirati 70 posto projekta odnosno 2,8 milijuna kuna, a Općina Luka 30 posto projekta odnosno 1,2 milijuna kuna. Zagrebačka županija odlučila je pomoći Općini Luka u realizaciji ovog važnog projekta. Tako će Zagrebačka županija na sebe preuzeti 800.000 kuna od 1,2 milijuna kuna koje je trebala sufinancirati Općina. Na taj način Zagrebačka županija preuzela je na sebe sufinanciranje 20 posto ukupne predviđene neto vrijednosti radova, Ministarstvo će sufinancirati 70 posto projekta, a Općina Luka 10 posto projekta.

Županija će sufinancirat i projekt dogradnje – interpolacije i rekonstrukcije stare i nove škole Rakovec. Ukupna kapitalna neto vrijednost radova procjenjuje se na 3 milijuna kuna. Zagrebačka županija sufinancirat će 50 posto projekta odnosno najviše 1,5 milijuna kuna, dok će preostali iznos sufinancirati Općina Rakovec.

Zagrebačka županija uključila se kao partner u projektu „IPP - Inovativni poduzetnički put“. Projekt prijavljuje Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije na natječaj IPA Prekogranična suradnja Slovenija – Hrvatska. Ukoliko projekt bude prihvaćen na natječaju, Zagrebačka županija sudjelovat će u projektu i sufinancirati ga s iznosom od 5.994,04 eura tijekom dvije godine. Prekogranični cilj projekta je poboljšana suradnja, povećana kompetitivnost i prijenos „know how-a“ među poduzetnicima, obrazovanim i razvojnim institucijama u provođenju treninga samozapošljavanja i savjetovanja žena, mladih, osoba s invaliditetom te dugotrajno nezaposlenih na prekograničnom području. Prihvaćeno je i uključivanje Zagrebačke županije kao partnera na projektu „Sa vinom udruženi na putu u turizam“ koji prijavljuje Općina Krško iz Slovenije u suradnji s Općinom Brdovec i Udrugom vinogradara i vinara Trsek iz Brdovca na natječaj IPA Prekogranična suradnja Slovenija – Hrvatska. Ukoliko projekt bude prihvaćen na natječaju, Zagrebačka županija sudjelovat će u projektu i sufinancirati ga s iznosom od 34.611,43 eura tijekom dvije godine. Prekogranični cilj projekta je razvoj zajedničke turističke i kulturne ponude s pripadajućom infrastrukturom, oživljavanjem i očuvanjem postojeće vinogradarske baštine koja će postati novi dodatni segment turističke ponude prekograničnog područja.

Zagrebačka županija prihvatila je dva projekta Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske pod nazivom „Program energetske učinkovitosti u neposrednoj potrošnji energije Zagrebačke županije 2010-2012. i „Energetska bilanca Zagrebačke županije“. Za provedbu svakog od navedenih projekata Zagrebačka će županija Regionalnoj energetskoj agenciji Sjeverozapadne Hrvatske uplatiti po 200.000 kuna. Jedan od osnovnih ciljeva oba projekta je povećanje energetske nezavisnosti Zagrebačke županije te poticanje gospodarskog razvitka kroz provođenje energetskih projekata.