Proslavljen Dan Zagrebačke županije

U nazočnosti mnogobrojnih uzvanika i prijatelja Zagrebačke županije, jučer je hotelu International održana Svečana sjednica Skupštine Zagrebačke županije u prigodi obilježavanja Dana županije. Inače, Dan Zagrebačke županije je 17. srpnja.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuo je kako je Zagrebačka županija dugi niz godina jedna od hrvatskih gospodarski najbrže rastućih županija, a danas u ovim kriznim vremenima jedna od najstabilnijih županija. Podsjetio je i kako županija dugi niz godina provodi osmišljenu i sustavnu regionalnu ekonomsku politiku s nizom programa, mjera i pomoći gospodarstvu na svom području u cilju stabilnog i svekolikog razvoja.

Predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan nazočne je upoznao s poviješću županije. „Zagrebačka županija službeno je nastala 17. srpnja 1759. godine kada je carica i kraljica Marija Terezija županiji podarila grb i pečatnjak“ - pojasnio je Mikuljan nadodavši kako uz 251. obljetnicu postojanja županije danas obilježavamo i 17. godišnjicu rada i ustrojstva županije u modernoj i neovisnoj državi.

Na svečanoj sjednici podijeljene su posebne povelje, nagrade i priznanja. Tako je nagradu za životno djelo dobio Ivan Čedomir Ostreš iz Zaprešića. Županijska nagrada za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Regionalnoj energetskoj agenciji Sjeverozapadne Hrvatske i umirovljenoj profesorici biologije Barbari Žitković iz Samobora. Tomislav Miličević, umjetnički voditelj Folklornog ansambla „Turopolje“ te Kulturno umjetničko društvo „Mihovil Krušlin“ iz Šenkovca dobitnici su ovogodišnje nagrade za doprinos ugledu i promociji županije u zemlji i svijetu. Povelje Zagrebačke županije dodijeljene su Nogometnom klubu „Vinogradar“ iz Jastrebarskog, Udruženju obrtnika Dugo Selo, Građevinarskom obrtu „Građevinarstvo“ vlasnika Mije Stipića iz Svetog Ivana Zeline, Miroslavu Hriberskom iz Svete Nedelje te Društvu Naša djeca „Vladimir Nazor“ iz Križa.

U umjetničkom programu nastupila je mlada mezzosopranistica i članica ansambla kazališta Komedija Vlatka Burić u pratnji Ante Dujmovića.