Projekt „BioHeat“

Zagrebačka županija uključit će se kao partner u projekt „BioHeat.“ Projekt prijavljuje Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske na natječaj IPA prekogranična suradnja Slovenija-Hrvatska.

Ukoliko projekt bude prihvaćen na natječaju, Zagrebačka županija sudjelovat će u projektu i sufinancirati ga s iznosom od 9.142,08 eura tijekom dvije godine. Važno je napomenuti kako će se 85 posto navedenog iznosa pokriti iz IPA fonda prekogranična suradnja Slovenija-Hrvatska.

Specifični cilj projekta odnosi se na razvoj i primjenu modela ugovorne prodaje topline iz biomase koji se vrlo uspješno primjenjuje u nizu zapadnoeuropskih zemalja. Osnovni princip ovog modela sastoji se u tome da privatni šumovlasnici prodaju toplinsku energiju krajnjim potrošačima (npr. školama, vrtićima, bolnicama, upravnim zgradama i slično) pri čemu kao gorivo koriste biomasu iz vlastitih šuma. Iskorištavanjem biomase na ovaj način postiže se značajan razvoj gospodarstva i poduzetništva na lokalnom nivou, a otvaraju se i nova radna mjesta.

Model ugovorne prodaje topline iz biomase primjenjuje se na nekoliko lokacija u Sloveniji, dok je u Hrvatskoj relativno nepoznat i do sada ne postoji niti jedan primjer.