Projekt „SAVASOL“

Zagrebačka županija uključit će se u projekt „SAVASOL“ koji će se prijaviti na natječaj IPA prekogranična suradnja Slovenija-Hrvatska.

Vodeći partner u ovom projektu bit će Zagrebačka županija, a ostali partneri su Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske, općina Krško i LEAD - Lokalna energetska agencija Dolenjska - Posavje - Bela Krajina.

Ukoliko projekt bude prihvaćen na natječaju, Zagrebačka županija provodit će projekt i sufinancirati ga s iznosom od 120.618,70 eura tijekom sljedeće dvije godine. Važno je napomenuti kako će se 85 posto navedenog iznosa pokriti iz IPA fonda prekogranična suradnja Slovenija-Hrvatska.

Specifični cilj projekta je povećano korištenje obnovljivih izvora energije, u prvom redu solarne energije te podrška jačanju lokalnog gospodarstva – tvrtki i obrtnika uključenih u proizvodnju opreme, projektiranje i instalaciju solarnih sustava.

Očekivani rezultati projekta su porast razine znanja i svijesti građana o korištenju obnovljivih izvora energije, realizirani projekti ugradnje solarnih kolektora u javnom sektoru, veće poticanje ugradnje solarnih kolektora u domaćinstvima te povećanje stručne osposobljenosti i kvalitete rada lokalnih tvrtki i obrtnika.