Izmjene i dopune županijskoga Prostornog plana

Do 12. srpnja traje javna rasprava o prijedlogu 4. izmjena i dopuna županijskoga Prostornog plana.

U sklopu rasprave održano je danas javno izlaganje prijedloga izmjena i dopuna plana, na kojemu je najviše upita bilo o trasi nove zagrebačke obilaznice, koja bi trebala prolaziti, među ostalim, i zaštićenim kulturnim posjedom “Lužnica”, dok su predstavnici Ivanić-Grada još jednom iskazali svoje protivljenje što je lokacija Tarno izabrana kao najpovoljnija za smještaj Županijskog centra za gospodarenje otpadom.

Izmjenama i dopunama Prostornog plana, prostorno planska rješenja usklađuju se s novim propisima, novoizrađenom tehničkom i prostornom dokumentacijom, stručnim podlogama i studijama, te stvarnim stanjem na terenu.

Izmjenama i dopunama, među ostalim, bit će predviđena trasa nove zagrebačke obilaznice, te trasa nove željezničke pruge međunarodnog značaja za teretni promet. Također, korigiraju se trase cesta, kategorije te broj i položaj čvorova na autocestama (prema novoj dokumentaciji, stanju na terenu i zahtjevima jedinica lokalne samouprave), određuje se prostor za razvoj Zračne luke Zagreb, određuju se nove površine za razvoj gospodarskih zona (na zahtjev gradova i općina), te se (temeljem zakonske obveze) određuju i površine za smještaj golf igrališta, te područja ugostiteljsko-turističke namjene izvan naselja.

Korigiraju se i trase dalekovoda te planiraju nove. Planiraju se i novi magistralni vodoopskrbni cjevovodi te sustavi odvodnje. Izmjenama i dopunama plana, u koje su ucrtane i zone sanitarne zaštite za vodocrpilište Kosnica, određuje se i lokacija budućega Županijskog centra za gospodarenje otpadom.

Na primjedbe s javne rasprave očitovat će se stručni izrađivač plana (Zavod za prostorno uređenje Zagrebačke županije), potom će se krenuti u izradu nacrta konačnog prijedloga izmjena i dopuna plana, zatražiti mišljenja predstavničkih tijela gradova i općina, ishoditi suglasnost nadležnih državnih tijela, te tek tada pristupiti donošenju 4. izmjena i dopuna Prostornog plana.