Obilježavanje zaštićenih prirodnih područja

strmec
 
Postavljanjem table na ulazu u zaštićeno područje Posebnog ornitološkog rezervata “Sava-Strmec”, koju su zajedno otkrili župan Stjepan Kožić i ravnateljica Javne ustanove “Zeleni prsten” Martina Glasnović Horvat, počelo je obilježavanje svih zaštićenih područja u županiji o kojima skrbi ova javna ustanova, njih ukupno 24.

«Županija smo koja obiluje bogatstvom biološke raznolikosti, te je naša zadaća upoznati lokalno stanovništvo, ali i generacije koje dolaze, što je sve, i gdje, zaštićeno. Krenuli smo od Posebnog ornitološkog rezervata “Sava-Strmec”, koji je primjer kako - suradnjom lokalne samouprave, udruga i mladih - treba čuvati zaštićena područja u županiji», istaknula je M.G. Horvat.

Drago Prahin, gradonačelnik Svete Nedelje, rekao je da ga veseli što se, zahvaljujući “ekipi koja radi na zaštiti, stanovništvu ostavlja priroda kakva je nekad bila”, dok je župan Stjepan Kožić rekao da se osnivanjem Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima (“Zeleni prsten”) “osjetno primjećuju aktivnosti zaštite prirode na terenu”.

Nakon otkrivanja table, u Svetoj Nedelji je predstavljena brošuru “Zaštićene ptice Zagrebačke županije - Monitoring 2009.”. U njoj su fotografije s podacima o stupnju zaštićenosti 102 vrste ptica, koji će nakon trogodišnjeg monitoringa, kojega provode promatrači-volonteri, poslužiti za stvaranje registra ptica Zagrebačke županije.
 
strmec