135 godina zelinskih vatrogasaca

vatrogasci
 
DVD Sv. Ivan Zelina najstarije je vatrogasno društvo na području Zagrebačke županije a ujedno i među prvima osnovanima u Hrvatskoj.

Riječ je o najorganiziranijem i najosposobljenijem društvu koje je u subotu proslavilo 135 rođendan. U svečanom mimohodu sudjelovali su i brojni vatrogasci iz susjednih vatrogasnih zajednica kao i pobratimljeno društvo iz Austrije, a zelinskim su vatrogascima na dugom stažu čestitali i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, predsjednik županijske Vatrogasne zajednice Stjepan Ptiček, počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Teodor Fricki te Damir Trut, ravnatelj DSZS i izaslanik MUP-a.  

„Iako Zelina nema Javnu vatrogasnu postrojbu, naši humanitarci sve poslove odrađuju krajnje profesionalno, a kako smo u blizini autoceste uvijek su na raspologanju kao A postrojba“ – rekao je zelinski gradonačelnik Vlado Žigrović.

Župan Kožić istaknuo je kako se vatrogastvo na području naše županije temelji upravo na dobrovoljnoj bazi, pa se možemo pohvaliti sa oko 300 dobrovoljnih društava u kojima djeluje 16,5 tisuća vatrogasaca, a prošle su godine odradili  ukupno 1400 intervencija. „Zahvaljujem svim zelinskim vatrogascima što su ugradili, u spašavanje imovine, ali i zaštitu ljudi, svoje znanje i vrijeme. U svoj ste posao uložili mnogo truda, odricanja i ljudske dobrote, i sve to bez naknade“ – rekao je župan.

Na svečanoj sjednici podjeljena su priznanja i medalje članovima s najdužim stažom, a predstavljena je i monografija društva koju je na čistoj domaćoj kajkavštini, iz vlastitih iskustava i sjećanja, a koristeći bogatu arhivu koju posjeduje zelinsko društvo, napisao Ivica Košćec, član DVD-a Sv. Ivan Zelina.