Proglašena elementarna nepogoda u Velikoj Gorici i Jastrebarskom

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, proglasio je elementarnu nepogodu za dio područja Grada Velike Gorice (katastarske općine: Strmec Bukevski, Lazina Čička, Črnkovec, Ribnica, Staro Čiče, Novo Čiče, Vukovina, Kurilovec, Velika Gorica, Gradići i Donja Lomnica) i Grada Jastrebarskog (katastarske općine: Čeglje, Gornja Kupčina, Domagović, Cvetković, Desinec) nastalu uslijed jakog olujnog nevremena praćenog tučom.

Prema informacijama iz Velike Gorice, štete su nastale na poljoprivrednim kulturama te gospodarskim i stambenim objektima. Najveće štete nastale su na pšenici, ječmu, zobi, kukuruzu, povrću te plantažnim voćnjacima. Oštećenja se kreću između 30 i 100 posto, a prosječno iznose 70 posto.

Prema informacijama Povjerenstava za procjenu šteta od elementarnih nepogoda iz Jastrebarskog, na području koje je zahvaćeno nevremenom nalazi se oko 1.500 hektara poljoprivrednih površina namijenjenih za ratarsku proizvodnju. Stradale su površine zasijane kukuruzom, pšenicom, ječmom i drugim žitaricama te povrtnjaci i manji dio površine pod vinogradima i voćnjacima. Raspon štete kreće se od 50 do 100 posto, a ukupni iznos štete procjenjuje se na 8,5 milijuna kuna.
    
Nakon Županove Odluke o proglašenju elementarne nepogode Gradsko i Županijsko povjerenstvo, izvršit će procjenu šteta i u zakonskom roku dostaviti izvještaj Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.