Nastavak projekta „Bijela roda“ u Zagrebačkoj županiji

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Zagrebačke županije i ove godine nastavlja s realizacijom projekta „Bijela roda u Zagrebačkoj županiji“.

Još deset dana tj. do 30. lipnja 2010. godine vlasnici objekata na području županije koji prošle godine nisu sudjelovali u projektu, a na čijim objektima se nalaze gnijezda bijele rode, mogu se javiti Javnoj ustanovi na broj telefona 01/6111-552 ili na e-mail ju@priroda-zagrebacka.hr i na taj način ostvarit potporu od 700 kuna po gnijezdu. Sve vlasnike objekata koji su prošle godine sudjelovali u projektu kontaktirat će djelatnici Javne ustanove kako bi dalje nastavili suradnju i ostvarili pravo na potporu.

Projekt „Bijela roda“ za cilj ima očuvanje gnijezda bijele rode na krovovima objekata kao i participaciju dijela troškova popravka krovišta. Upravo radi toga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je svim vlasnicima objekata 700,00 kuna po gnijezdu bijele rode. Uz Zagrebačku, u projekt “Bijela roda”, pokrenut inicijativom saborske zastupnice Marijane Petir, uključene su i Sisačko-moslavačka te Brodsko-posavska županija.

„U 2009. godini na području Zagrebačke županije, vlasnicima objekata isplaćena je naknada za 94 gnijezda. Najviše gnijezda nalazi se na području Dugog Sela, a najveći broj mladunaca po gnijezdu zabilježen je u Maloj Ostrni gdje je uspješno othranjeno čak šest mladunaca“ – izjavila je ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Zagrebačke županije Martina Glasnović Horvat.