Dani hrvatskih sireva

Paški sir “Gligora” (tvrdi masni sir za rezanje iz ovčjeg mlijeka) obiteljske sirane “Sirena”, iz Kolana na otoku Pagu, šampionski je sir ovogodišnjih, 5. dana hrvatskih sireva, održanih u Svetome Ivanu Zelini.

Manifestaciju je, uz suorganizaciju mljekare “Euro-milk” iz Bedenice, organizirala Udruga prerađivača mlijeka, koja okuplja 20 'malih' mljekara, a kušano je, i ocjenjeno, 28 sireva 17 izlagača.

Jedno od pet zlatnih priznanja pripalo je i mljekari “Euro-milk”, za sir “Dragec”, masni polutvrdi sušeni sir sa češnjakom.

- Kvaliteta sireva evidentno ide naprijed, a za neke se može reći da su vrhunski! Proizvodi se standardiziraju, a proizvođači su, nakon niza edukacija, naučili da bez kvalitetnog mlijeka nema dobrog sira. I dok su prije jedni od drugih kopirali tehnologiju, sada svaki sir ima svoju specifičnost, prepoznatljivost - komentirala je Jasmina Havranek sa zagrebačkoga Agronomskog fakulteta (Zavoda za mljekarstvo), dodajući da je posebno dobro što obiteljske sirane šire paletu proizvoda.

Sirevi “Dragec” (županijska robna marka) proizvode se u pet okusa. Lani je na tržište, kaže Božidar Kuzmić, suvlasnik “Euro-milka”, plasirano oko 20 tona ovoga sira. “Euro-milk”  zapošljava 25 radnika, dok kravlje miljeko otkupljuje od dvjestotinjak kooperanata iz naše, te Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije. U novom pogonu, otvorenom lani, dnevno se preradi oko 15.000 litara mlijeka, a najveći dio proizvodnje otpada na svježi kravlji sir.

- Sir je jedan od naših najvrjednijih proizvoda kojega, kroz izvoz, možemo ponuditi širem tržištu - rekao je župan Stjepan Kožić otvarajući manifestaciju. Uz njega, pokrovitelj izložbe bio je i zelinski gradonačelnik Vladimir Žigrović.