Priznanja najboljim vinarima

Ledena berba sauvignona (2008.) tvrtke “Mladina” šampionsko je vino ovogodišnje, 7. izložbe vina Zagrebačke županije.

Ovo je vino proglašeno i šampionom u kategoriji bijelih mirnih vina s ostatkom sladora, dok je šampionsko priznanje u kategoriji bijelih mirnih suhih vina polučio traminac, berba 2009., Velimira Jagunića (Plešivica), a u kategoriji vina iz posljednje godine berbe - ledena berba žutog muškata (2009.) Damira Juršetića iz Lukova (grad Vrbovec).

Priznanja najboljim županijskim vinarima uručena su u Samoboru, u prostorijama Samoborske vinogradarsko-vinarske udruge. Uz župana Stjepana Kožića i državnog tajnika Josipa Kraljičkovića, uručili su ih  gradonačelnik Samobora Krešo Beljak i Ljiljana Gašparec Skočić, ravnateljica Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo.  

Uz šampionska priznanja dodjeljena je 31 zlatna i dvije velike zlatne diplome, od ukupno 62 uzorka vina koja su, nakon predocjenjivanja u Zaprešiću (za zapadni dio županije), te Dugom Selu (za istočni dio županije) stekla pravo sudjelovanja na završnom ocjenjivanju, upriličenom krajem svibnja na gospodarstvu “Ribnjaci Grđan” na Ključić Brdu.

Uručujući priznanja šampionima župan Stjepan Kožić je rekao da “samo kvaliteta ima budućnost” i da će Županija “ustrajati na tome tragu”. Podsjetio je i na značajna ulaganja u poljoprivredu, posebno na 1,3 milijuna loznih cijepova koji su posađeni županijskom subvencijom.