Potrošačko ocjenjivanje jagoda

Sorta jagode Albion najukusnija je sorta što se uzgaja u jagodnjacima na prostoru županije i grada Zagreba – odlučeno je tako na tradicionalnom, 8. potrošačkom ocjenjivanju kakvoće plodova jagoda održanom u srijedu 2. lipnja u restoranu Gospodarski klub u sklopu manifestacije Dani Zagrebačkih jagoda.

Članovi ocjenjivačke komisije kušali su 13 sorata jagoda- Arosa, Alba, Albion, Dora, Marmolada, Miss, Asia, Antea, Queen Eliza, Clery, Raurica, Sugar Lia i Elsanta. Subjektivno se ocjenjivala boja, oblik i veličina jagoda, njihova tvrdoća, tekstura i sočnost, odnos kiselina i šećera, aroma i punoća okusa.

«Ovakva su ocjenjivanja smjer proizvođačima koje sorte saditi. Prije desetak godina, kada je krenula ozbiljnija sadnja ovoga voća, vodeća je sorta bila Marmolada, no danas se ona sve manje uzgaja. Istisnule su je druge, potrošačima ukusnije sorte», rekao je Boris Duralija, iz Zavoda za voćarstvo zagrebačkoga Agronomskog fakulteta.

Proizvođači jagoda s područja županije udruženi su u udrugu “Jagodni prsten”. Ona okuplja njih dvadesetak koji na ukupnoj površini od 15 hektara imaju oko 600.000 sadnica jagode. Više od 50 posto njihove proizvodnje odvija se u plastenicima.