Održana Skupština Zagrebačke županije

Skupština Zagrebačke županije donijela je rebalans proračuna Zagrebačke županije za 2010. godinu koji iznosi 296.646.818,00 kuna odnosno 1.030.291,00 milijuna kuna više nego što je to bilo utvrđeno proračunom.

Župan Stjepan Kožić pojasnio je kako je rebalans napravljen radi usklađivanja planiranih decentraliziranih sredstava sa stvarno odobrenim od strane državnog proračuna. Drugi razlog je odluka Zagrebačke županije kojom se poljoprivredna gospodarstva koja imaju u zakupu državno zemljište na području Zagrebačke županije oslobađaju od plaćanja 25 posto zakupa koji bi inače trebali plaćati županiji. Ovu odluku županija je donijela kako bi pomogla svojim poljoprivrednicima u uvjetima financijske krize. Inače, odluku kojem se poljoprivredni gospodarstvenici oslobađaju obveze plaćanja naknade zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta u dijelu koji je prihod državnog proračuna donijela je i Vlada RH. Rebalans je rađen i radi usklađivanja s novim Zakonom o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi. Tako su sredstva za plaće službenika i namještenika Zagrebačke županije smanjena za 7,2 posto. Također, rebalansom su povećana sredstva kojima se sufinancira srednjoškolski prijevoz učenika. Novost u prihodovnoj strani je oko milijun kuna koje će županija uprihoditi od koncesija u zdravstvu temeljem novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Vijećnicima Županijske skupštine danas je predstavljen „Elaborat o provedenim istražnim radovima na potencijalnim lokacijama Županijskog centra za gospodarenje otpadom Zagrebačke županije (ŽCGO)“ koji je pokazao kako je najpovoljnija lokacija za smještaj ŽCGO-a Tarno u Ivanić–Gradu. Istražne radnje provodile su se na sedam potencijalnih lokacija (Andrilovec – Dugo Selo, Tarno – Ivanić Grad, Cerovka – Sveti Ivan Zelina, Mraclinska Dubrava – Velika Gorica, Beljavina – Vrbovec, Novi dvori – Zaprešić i Božićka – Jastrebarsko), a obuhvatile su prostorno-planske aspekte, raspoložive površine, potencijalne konflikte u prostoru, mogućnost prometnog priključenja, ekonomske te okolišne aspekte. Prema riječima Željka Korena iz tvrtke „OIKON d.o.o. Institut za primijenjenu ekologiju“, još u ranoj fazi istražnih radnji odbačene su lokacije Cerovka i Božićka jer nemaju adekvatne prostorne uvjete. Sa 23 glasa za, te 14 protiv, Županijska skupština donijela je Odluku o prihvaćanju Elaborata o istražnim radovima na potencijalnim lokacijama ŽCGO-a. Važno je napomenuti da će se navedena lokacija unijeti u Nacrt prijedloga IV. izmjena i dopuna Prostornog plana Zagrebačke županije, morat će proći javnu raspravu, a tek nakon donošenja IV. izmjena i dopuna Prostornog plana Zagrebačke županije bit će definirana lokacija ŽCGO-a. Županijskoj skupštini obratili su se gradonačelnik Ivanić-Grada Boris Kovačić i predsjednik Gradskog vijeća  koji su izrazili nezadovoljstvo rezultatima elaborata. Inače, u petak 21. svibnja održana je hitna sjednica Gradskog vijeća Grada Ivanić-Grada na kojoj je donesena Odluka o davanju negativnog mišljenja na Elaborat. Zamjenik župana Damir Tomljenović podsjetio je kako je 2003. godine bila izrađena studija koja je također potvrdila Tarno kao najpovoljniju lokaciju, međutim ta studija nikada nije bila javno prezentirana. Naglasio je i kako je Županija dobila suglasnost od svih gradova za provođenje istražnih radnji na potencijalnim lokacijama.

Jednoglasnom odlukom prihvaćeno je Izvješće o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja u Zagrebačkoj županiji. Tomislav Buterin, načelnik Policijske uprave zagrebačke ocijenio je sigurnosno stanje u županiji vrlo visokom ocjenom, a pohvalio je i dugogodišnju suradnju sa Zagrebačkom županijom, osobito na području preventivnih programa za mlade.