Zaštita i očuvanje bijele rode

roda
 
Nastavlja se projekt zaštite i očuvanja bijele rode, pokrenut inicijativom saborske zastupnice Marijana Petir, kojim se vlasnicima kuća na čijim se krovovima nalazi gnijezdo roda osigurava naknada od 700 kuna.

Lani su ovim projektom, financiranim sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, bile obuhvaćene tri županije (Zagrebačka, Sisačko-moslavačka i Brodsko-posavska), a ove bi se godine trebao proširiti na njih 13.

Ugovor o nastavku projekta na području Zagrebačke županije potpisali su, na obiteljskom gospodarstvu Stjepana Forme u Maloj Ostrni (Dugo Selo), Martina Glasnović Horvat, ravnateljica JU “Zeleni prsten” i Vinko Mladineo, ravnatelj Fonda za zaštitu okoliša.

«Ocijenili smo da zaštita biološke i krajobrazne raznolikosti ima iznimnu vrijednost za RH, a ovim projektom želimo očuvati suživot čovjeka i prirode. Također, on je od iznimne važnosti za očuvanje ruralnog prostora i razvoj turizma u njemu», rekao je Vinko Mladineo. Za provedbu projekta na području Zagrebačke županije Fond je u ovoj godini osigurao 84.000 kuna.

«Zagrebačka županija je 'zeleni prsten' grada Zagreba, a podupirući ovakve projekte želimo da to ostane i ubuduće», za potpisivanja ugovora poručio je župan Stjepan Kožić.  
 
roda