Nagrada Ministarstva kulture Samoborki Barbari Žitković

knjiga
 
Barbara Žitković, autorica knjige “Zaštićene biljke samoborskog područja i Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje”, dobitnica je godišnje Nagrade “Ivo Horvat”, što je za izvanredna postignuća u području zaštite prirode dodjeljuje Ministarstvo kulture.

Nagradu je danas, na prigodnoj svečanosti, uručio ministar Božo Biškupić. Knjigu je izdala Javna ustanova “Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje”, a suizdavač je Javna ustanova “Zeleni prsten Zagrebačke županije”.

U njoj su detaljno opisane ugrožene biljne vrste, te dijelovi njihova staništa, zajednica i okruženja u kojemu „uspijevaju zatvoriti svoj životni krug“.

Predajući nagradu, ministar Biškupić je istaknuo da se ona dodijeljuje u godini koju je UN proglasio Godinom biološke raznolikosti, te kako Hrvatska želi, može i mora sačuvati svoju raznolikost.

„Javnost dodatno treba senzibilizirati o važnosti očuvanja prirode. Živimo u zemlji s velikim bogatstvom biološke raznolikosti o čemu, prilikom gospodarskog razvoja, moramo brinuti“ rekao je ministar.

Barbara Žitković, koja je radni vijek provela u samoborskoj OŠ Bogumila Tonija, rekla je da je knjigom htjela pokazati da Samobor i Žumberak imaju „nešto vrijedno pažnje“, te da se, otkad zna za sebe, zalagala za zaštitu flore samoborskoga kraja.

Martina Glasnović Horvat, ravnateljica JU “Zeleni prsten”, posebno je zahvalila članovima Upravnog vijeća ove ustanove koji su podržali suizdavaštvo knjige.