Sjednica Skupštine županijske Vatrogasne zajednice

vatrogasci
 
Sjednicu Skupštine održala je, u Svetom Ivanu Zelini, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije. Lani su vatrogasci udruženi u ovu zajednicu imali 1615 intervencija, najviše otkad je osnovana. Na najviše požara i tehničkih intervencija izašli su velikogorički vatrogasci.

«Zajednica broji 16.500 vatrogasaca, od kojih je oko 6000 operativno spremno obaviti svaki posao koji se pred njih stavi», rekao je Stjepan Ptiček, predsjednik VZ Zagrebačke županije. U ukupnom 'lancu zaštite', dodao je Josip Novosel, zapovjednik zajednice, iznimno je važna 'preventiva', koju sačinjava osposobljavanje, usavršavanje, uvježbavanje i opremanje. Lani je za zvanje vatrogasac osposobljeno 730 osoba, vatrogasni dočasnik 150, a časnik 24 osobe. Održani su i specijalistički tečajevi - specijalist za dišne aparate, specijalist za radove na vodi, specijalist pri tehničkim intervencijama.

 Uz sufinanciranje Županije, koja je za to izdvojila 1,5 milijuna kuna, nabavljeno je pet novih vozila - dva navalna (VZO Klinča Sela i DVD Marija Magdalena, Pušća), autocisterna (VZG Velike Gorice), manje kombinirano vozilo (VZG Samobora) i manje navalno vozilo (VZG Dugog Sela). U ovoj godini, rekao je Stjepan Ptiček, nabavit će se tri nova vozila, a vatrogasci će, kao i proteklih, na priobalje - kao ispomoć tamošnjim vatrogasnim društvima. Lani je tijekom ljetne sezone na Lastovu, Visu i poluotoku Prevlaci, te u Velikom Drveniku, Tisnu i Rožancu dežuralo oko 150 županijskih vatrogasaca s 12 vozila.

Sjednici Skupštine VZ Zagrebačke županije, među ostalima, prisustvovali su gradonačelnik Svetoga Ivana Zeline Vlado Žigrović i zamjenik župana Rudolf Vujević.
«Gotovo 70 posto prihoda zajednica ostvaruje iz županijskog proračuna. Dobro je što je vatrogastvo sačuvalo stoljetnu tradiciju, što su naša društva dobro opremljena, a njihovi članovi dovoljno čvrsti da prebrode sve teškoće», rekao je Vujević, dodajući da je Županija iznimno mnogo uložila u opremanje vatrogasnih postrojbi, a to će činiti i ubuduće.