Proslavljen Dan općine Jakovlje

jakovlje
 
Dan općine proslavilo je Jakovlje. Jedna je to od rijetkih općina koja je, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša, u potpunosti sanirala općinsko odlagalište otpada. U sanaciju je uloženo 4,5 milijuna kuna.

«No, nije sve idilično, nemamo kvalitetno riješen javni prijevoz ni kanalizaciju, još uvijek imamo desetak kilometara ulica koje je potrebno asfaltirati, niz makadamskih i poljskih puteva koje moramo kvalitetnije održavati...», na prigodnoj svečanosti rekla je načelnica Snježana Bužinec. Dodala je da je u suradnji s Hrvatskim vodama izrađen projekt odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda za cijelo područje općine, za što je ishođena i lokacijska dozvola. S Hrvatskim vodama potpisat će se i ugovor o sufinanciranju izrade dokumentacije za glavni projekt novog vodovoda u Kraljevom Vrhu, te rekonstrukciju vodosprema u Jakovlju, a pomoć se očekuje i od Županije. Posebno je istaknula skori početak gradnje proizvodnog pogona tvrtke “Eurocable”, u komunalno-servisnoj zoni općine, u kojemu bi se krajem jeseni trebalo zaposliti osamdesetak radnika.

Svečanosti je prisustvovao župan Stjepan Kožić rekavši da je Jakovlje primjer kako male općine mogu pomoći u kvaliteti življenja na svome području. Rekao je da se puno govori o troškovima takvih općina, ali ne i o decentralizaciji sredstava koja bi omogućila njihovo lakše funkcioniranje.

«Dok, primjerice, lokalna samouprava u Danskoj dobiva 63 posto decentraliziranih sredstava, kod nas je to svega 10,4 posto, od čega polovica iznosa odlazi Gradu Zagrebu», naglasio je župan. Također je rekao da javni prijevoz u županiji nije dobar, te da se stoga radi na projektu integriranog javnog prijevoza, odnosno uvođenju jedinstvene tarifne unije na području Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije te Grada Zagreba.  
 
jakovlje