Nove županove odluke

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić prihvatio je prijedlog godišnjeg obračuna županijskog proračuna prema kojem su u 2009. godini ostvareni ukupni prihodi u iznosu od 284.247.150,64 kn. Ukupni rashodi u 2009. godini iznosili su 282.539.099,02 milijuna kuna. Konačnu odluku o obračunu proračuna za prošlu godinu donijet će Skupština Zagrebačke županije na sljedećoj sjednici.

Župan je dao suglasnost i na rebalans financijskog plana Županijske uprave za ceste (ŽUC). Naime, rebalans je nužno izvršiti zbog povećanja planiranih prihoda sa 88.800.000,00 kn na 97.300.000,00. Također dana je suglasnost i na godišnje financijsko izvješće o prihodima i rashodima te izdacima ŽUC-a za 2009. godinu.

Zagrebačka županija sufinancirat će 90 posto radova na sanaciji krova Osnovne škole „Milka Trnina“ u Križu. Vrijednost radova procjenjuje se na 2,9 milijuna kuna. Zagrebačka županija osigurat će 2,5 milijuna kuna dok će preostali iznos osigurati Općina Križ.

Početkom svibnja očekuje se raspisivanje milijun kuna vrijednog natječaja za razvoj turističkih projekata u Zagrebačkoj županiji. Sredstva financiranja namijenjena su za izradu ili provođenje konkretnih projekata koji doprinose razvoju turizma na području Zagrebačke županije i koji moraju povezivati više pružatelja turističkih usluga s područja županije na zajedničkom turističkom proizvodu.

Zdravstvenim, socijalno-humanitarnim i sličnim udrugama i organizacijama dodijelit će se 740.000 kuna za sufinanciranje njihovih programa. Ova sredstva dodijeljena su temeljem natječaja provedenog u rujnu 2009. godine. Na natječaj je stiglo 88 prijava, a sredstva će dobiti 60 udruga.

Za projekt „ZAKI“ koji podrazumijeva informatizaciju i umrežavanje narodnih i školskih knjižnica na području županije izdvojit će se 80.000 kuna. Projekt će se provoditi u suradnji s Knjižnicama Grada Zagreba i tvrtkom VIVA info d.o.o. i obuhvatit će 42 knjižnice diljem županije.

Zagrebačka županija sufinancirat će s 15.000 kuna izradu brošura, plakata i ostalih promotivnih materijala za učenike 7. i 8. razreda s ciljem informiranja, savjetovanja i obrazovanja učenika, roditelja, obrtnika, škola i drugih institucija o obrtničkim zanimanjima. Ovaj projekt provodi Obrtnička komora Zagreb.

Šestu godinu za redom Zagrebačka županija sufinancirat će rad dežurne ljekarne za područje grada Zaprešića i gravitirajućih općina. Naime, temeljem pravilnika o standardima i normativima prava na zdravstvenu zaštitu, Zagrebačka županija može ustrojiti dva punkta ljekarničkog dežurstva i to je učinila u Samoboru i Velikoj Gorici. S obzirom da gradu Zaprešiću gravitira oko 52.000 stanovnika, Zagrebačka županija prihvatila je sufinanciranje dežurstva ljekarne u Zaprešiću na lokaciji Trg žrtava fašizma 1. Za tu namjenu županija će izdvojiti 150.000 kuna.

Zagrebačka županija i ove je godine osigurala 100.000 kn za liječenje medicinskom rehabilitacijom 26-ero hrvatskih branitelja u Specijalnoj bolnici Naftalan. Zakupit će se i jedna bolesnička postelja u svrhu liječenja 20 psorijatičnih bolesnika s područja županije. Za tu namjenu osigurano je također 100.000 kuna.

I ove godine u županiji će se provoditi projekt „Ocjenjivanje vina u Zagrebačkoj županiji sa županijskom izložbom vina“ za koji će se izdvojiti 115.000 kn.