Održana sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova

Plan rada Povjerenstva za ravnopravnost spolova Zagrebačke županije za 2010. godinu kojeg je ovo savjetodavno tijelo usvojilo na današnjoj sjednici, usklađen je s Nacionalnom politikom za promicanje ravnopravnosti spolova, Strateškim okvirom za provedbu politike ravnopravnosti i akcijskim planom djelovanja, a njime je obuhvaćeno deset programskih zadaća.

Prije svega, to su unapređenje ljudskih prava žena, provođenje kampanje radi uklanjanja svih oblika radne i spolne diskriminacije te podizanja svijesti o kršenju ljudskih prava žena, unapređenje društvenog položaja žena pripadnica nacionalnih manjina, osiguravanje stvarne jednake mogućnosti na tržištu rada te poticanje žena da ukažu na slučajeve diskriminacije.

Nadalje, Povjerenstvo će poticati usklađivanje radnog vremena dječjih vrtića s radnim vremenom roditelja. Zalagat će se za uravnoteženu zastupljenosti žena u predstavničkim i izvršnim tijelima pa će od svih političkih stranaka zahtijevati da na to obrate pažnju prilikom utvrđivanja lista kandidata. Djelovanje Povjerenstva bit će usmjereno i na uklanjanje svih oblika obiteljskog nasilja, osobito nasilja nad ženama, prevenciju i rano otkrivanje zloćudnih tumora te smanjenje spolno prenosivih bolesti.

Pismo namjere Povjerenstvo će uputiti svim jedinicama lokalne samouprave kako bi ih upoznalo s mogućnostima osnivanja gradskih, odnosno, općinskih  povjerenstava za ravnopravnost spolova, čime bi se omogućilo učinkovitije djelovanje na terenu i brža razmjena informacija. Organizacijom okruglih stolova i javnih tribina obilježit će se važni datumi poput Međunarodnog dana žena, Svjetskog dana seoskih žena, Dana borbe protiv nasilja nad ženama te Svjetskog dana poduzetnica.