Održan sastanak s gradonačelnicima i načelnicima

U Općini Bistra danas je održan sastanak predstavnika Zagrebačke županije s gradonačelnicima i načelnicima s područja županije.

U ime Zagrebačke županije sastanku su nazočili župan Stjepan Kožić i njegov zamjenik Damir Tomljenović, predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan i njegovi zamjenici Marija Ledinski Anić i Josip Sesan dok su Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja predstavljali državni tajnik Josip Kraljičković te ravnatelj Uprave za poljoprivredno zemljište Željko Vincek.

Na sastanku se govorilo o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH, dinamici izrade IV. izmjena i dopuna Prostornog plana Zagrebačke županije; prezentirana je Studija integriranog prometnog sustava za Grad Zagreb, Zagrebačku županiju i Krapinsko-zagorsku županiju kao i mogućnosti korištenja EU fonda „ELENA“.

Državni tajnik Kraljičković izvijestio je da na području Zagrebačke županije postoji oko 20.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Od 34 jedinice lokalne samouprave (JLS) na području županije njih 28 ima poljoprivredna zemljišta u vlasništvu države, međutim Program raspolaganja poljoprivrednog zemljišta do sada su izradile 24 JLS. Kraljičković je upozorio na važnost izrade Programa raspolaganja poljoprivrednog zemljišta kao preduvjeta za dobivanje potpora u idućoj godini. Također je istaknuo kako se državnim poljoprivrednim zemljištem može raspolagati isključivo raspisivanjem natječaja te je podsjetio kako pojedine općine i gradovi koji su izradili Program još uvijek nisu raspisali natječaje. Na sastanku je zaključeno da će svi gradovi i općine do 20. travnja 2010. godine dostaviti u Zagrebačku županiju Izvješće o provedenim mjerama boljeg raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH.

Emir Akšamija iz tvrtke INEN d.o.o. nazočnima je predstavio Studiju integriranog prometnog sustava za Grad Zagreb, Zagrebačku županiju i Krapinsko-zagorsku županiju. Prema Akšamijevim riječima današnji javni prijevoz projektiran je planiran i modeliran prije mnogo godina te nije dovoljno atraktivan putnicima, a karakterizira ga i nekoordinacija među prijevoznicima. Kako bi riješili problem prijevoza Grad Zagreb, Zagrebačka županija i Krapinsko-zagorska županija dali su izraditi Studiju koja je ukazala na opravdanost uvođenja integriranog prijevoza. Glavna okosnica integriranog prijevoza bila bi željeznica. Neki od benefita uvođenja integriranog prijevoza su: porast broja putnika, smanjenje subvencija prijevoza, zadovoljstvo putnika, očuvanje okoliša, smanjenje broja prometnih nesreća itd. Župan Kožić istaknu je kako je Zagrebačka županija spremna sufinancirat izradu projektne dokumentacije. Inače, Studija predviđa da će izrada projekte dokumentacije koštati 4,5 milijuna kuna, a zajednički bi je trebali financirati Grad Zagreb (60%), Zagrebačka županija (25%) te Krapinsko-zagorska županija (15%).

Nakon izlaganja ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje Zagrebačke županije Zlatka Dražetića o dinamici izrade IV. izmjena i dopuna Prostornog plana Zagrebačke županije, župan Kožić pozvao je sve gradove i općine na maksimalnu suradnju oko donošenja ovog strateškog dokumenta. Inače, rok predviđen za donošenje IV. izmjena i dopuna Prostornog plana je travanj 2011. godine, međutim ukoliko gradovi i općine svoja mišljenja na Nacrt konačnog prijedlog dostave i prije zakonskog roka od 60 dana, Prostorni plan mogao bi se donijeti dva mjeseca ranije od predviđenog roka.

U Bistri su prezentirane mogućnosti novog EU fonda ELENA – European Lokal Energy Assistance kojim se mogu financirati projekti energetske učinkovitosti. Ovaj fond, čiji budžet u ovoj godini iznosi 30 milijuna eura, na raspolaganju je JLS do kraja 2011. godine. „Izvedba projekta koji uključuje energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije ne smije trajati duže od tri godine, u suprotnom se sredstva moraju vratiti“ napomenuo je ravnatelj Regionalne energetske agencije Zagrebačke županije dr. Julije Domac nadodavši kako su u ovom slučaju, za apliciranje, najprihvatljiviji projekti koji uključuju javnu rasvjetu; područno grijanje ili pak rekonstrukciju školskih, zdravstvenih i upravnih objekata.