Vlada RH darovala Velikoj Gorici zemljište za poslovnu zonu

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor obišla je danas gradilište autoceste Zagreb-Sisak, gdje su na dionici od Buševca do Lekenika, u dužini 11.200 metara, nastavljeni radovi. Uz potpredjednika Vlade Ivana Šukera i ministra Božidara Kalmetu, zajedno s premijerkom u obilasku gradilišta bio je i župan Stjepan Kožić.

«U teškoj godini nastavili smo gradnju ove autoceste, koja je iznimno važna za gospodarski razvoj dviju županija - Zagrebačke i Sisačko-moslavačke. Nastavkom gradnje nastojimo potaknuti investicijski ciklus u RH, te dati potporu građevinarima», rekla je premijerka. Dionica od Buševca do Lekenika, dodala je, bit će sagrađena za godinu dana, a kompletna autocesta do Siska za dvije do dvije i pol godine.  



Premijerka je potom boravila u Velikoj Gorici gdje je s gradonačelnikom Draženom Barišićem potpisala darovnicu, kojom Vlada RH daruje ovome gradu 54 ha zemljišta za gradnju i proširenje Radne zone “Rakitovec”. Odluku o tome Vlada je donijela još 2007., ali tadašnje vodstvo Gorice, rekao je gradonačelnik Barišić, nije ništa učinilo da se ona i provede.

«Sadašnje je vodstvo grada osiguralo neophodnu infrastrukturu, a našim poticajnim mjerama, prije svega 'oslobađanjem' gospodarstvenika komunalnih davanja u prvoj godini njihova poslovanja, želimo da Gorica bude 'grad ulaganja' i otvaranja novih radnih mjesta. Darovnica Vlade 'snažan je vjetar u leđa' gospodarskom razvoju velikogoričkoga kraja», rekao je Barišić. Na podršci je zahvalio premijerki Kosor, ali i potpredsjedniku Vlade i ministru financija Ivanu Šukeru.

«Velika Gorica je dugo čekala ovu poduzetničku zonu, a planu je otvaranje još jedne - u Vukovinskom polju», rekao je ministar Šuker, a premijerka dodala da je potpisivanje darovnice važan trenutak za poticanje gospodarstva.

«Kad Zagreb i Veliku Goricu autocestom spojimo sa Siskom, ova će poduzetnička zona otvoriti novu stranicu u razvoju Velike Gorice. Važno je da jedinice lokalne i regionalne samouprave u ovakve projekte uđu spremne. Darovnica je primjer dobre suradnje, smjer 'kamo ići'», naglasila je premijerka Kosor.

Prva investicija u Radnoj zoni “Rakitovec”, rekao je velikogorički gradonačelnik Barišić, bit će Distributivni centar za voće i povrće, čija gradnja uskoro počinje, a zajedno će je financirati Vlada RH, Zagrebačka županija i Grad Velika Gorica.