1,3 milijuna za komunalnu infrastrukturu

Zagrebačka županija dodijelit će 1,3 milijuna kuna za sufinanciranje održavanja i izgradnje objekata komunalne infrastrukture. Sredstva su odobrena za pet općina koje će novac utrošiti za vodoopskrbu, odvodnju i prometnu infrastrukturu. (Općina Bedenica 300.000 kn, Općina Dubrava 100.000 kn, Općina Pokupsko 300.000 kn, Općina Preseka 300.000 kn, Općina Pušća 300.000 kn)

Sredinom travnja očekuje se raspisivanje dva natječaja u poljoprivredi. Za prvi natječaj koji se odnosi na pokroviteljstva, novčane donacije i pomoći u provođenju projekata iz područja poljoprivrede, ruralnog razvitka, ribarstva i lovstva, Zagrebačka županija planira 1,9 milijuna kuna. Korisnici ovog natječaja su udruge i zadruge proizvođača te gradovi i općine Zagrebačke županije. Drugi natječaj vrijedan 1,1 milijuna kuna odnosi se na subvencije i donacije za razvoj i unapređenje lovstva u Zagrebačkoj županija. Korisnici ovog natječaja su lovozakupnici i koncesionari koji imaju u zakupu ili koncesiji zajednička lovišta ili državna lovišta na području županije.

Sa 800.000 kuna Zagrebačka županija će sufinancirati hitnu medicinsku pomoć u Domu zdravlja Zagrebačke županije. Na ovaj način ujednačit će se standard hitne medicinske pomoći u svim dijelovima županije. Naime, županijski Dom zdravlja trenutno sa HZZO-m ima ugovorenu hitnu medicinsku pomoć u tri ispostave i to Samoboru, Velikoj Gorici i Zaprešiću dok je u ostalim dijelovima županije rad organiziran preko pripravnosti i dežurstva.

Zagrebačka županija nastavlja i ove godine sufinancirati preventivne programe Doma zdravlja Zagrebačke županije. Tako će županija za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u ovoj godini izdvojiti 50.000 kn. Isti iznos osigurat će se za prevenciju osteoporoze, dok će se za prevenciju raka dojke osigurati 100.000 kuna.

Osim programa Doma Zdravlja, Zagrebačka će županija u ovoj godini sufinancirati i preventivne programe Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije. Po 100.000 kuna izdvojit će se za programe prevencije ovisnosti te prevencije spolno prenosivih bolesti koji će se provodit u osnovnim školama. Za program prevencije karcinoma prostate izdvojit će se 50.000 kn, dok će se za sufinanciranje programa prevencije raka dojke osigurati 30.000 kn.

Petogodišnja suradnja Zagrebačke županije i Udruge „Lijepa naša“, koja na području županije provodi međunarodni program Eko-škole u Republici Hrvatskoj, nastavit će se i ove godine. Županija će za ovaj program izdvojiti 15.000 kuna. Inače, na području županije status međunarodne Eko škole ima sedam škola.

Udruga privatnih šumoposjednika „Vrba“ iz Vrbovca bit će organizator V. jubilarnog susreta privatnih šumoposjednika Hrvatske. Zagrebačka županija bit će pokrovitelj ovog događanja koje će se održati krajem kolovoza u Vrbovcu, a za pomoć u organizaciji susreta izdvojit će 20.000 kn.