Seminar “Mladi u vatrogasnim natjecanjima”

vatrogasci
 
Vatrogasna zajednica Svetog Ivana Zelina, uz podršku Htvatske vatrogasne zajednice (HVZ), organizirala je jučer, prvi puta u nas, seminar “Mladi u vatrogasnim natjecanjima”. Sudjelovalo je preko 200 vatrogasaca, voditelja i trenera natjecateljskih ekipa iz cijele Hrvatske.

Čestitavši zelinskim vatrogascima što su osmislili ovakav način osposobljavanja mladih, Mijo Brlečić, dopredsjednik HVZ-a, rekao je da se zadnjih godina vatrogasnim natjecanjima, posebno djeci i mladeži, pridaje iznimna važnost.

«Pružamo puno podršku onima koji odgajaju generacije mladih vatrogasaca, koji će danas, sutra biti garancija zaštite od požara», naglasio je Brlečić. Podršku vatrogascima dao je i župan Stjepan Kožić, rekavši da rezultati koje postižu natjecateljske ekipe s područja županije, na državnim, ali i međunarodnim natjecanjima, nisu došli sami od sebe, nego su plod stručnoga rada i maksimalnog odricanja mladih koji se natječu, ali i njihovih trenera koji im prenose znanje.

«Možemo se ponositi rezultatima koje su naše ekipe, iz Jalševca Breškog, Paukovca i Deanovca, ostvarile lani na Olimpijadi u Češkoj», rekao je župan, a gradonačelnik Zeline Vlado Žigrović istaknuo da uvijek treba podržati one koji bez pogovora svoje slobodno vrijeme, znanje i trud ulažu u napredak vatrogastva, bilo u operativnom ili natjecateljskom dijelu. Podsjetio je i na tradiciju vatrogastva u Zelini, gdje je prvo društvo osnovano prije 135 godina.

U sklopu seminara održano je i natjecanje u 'spajanju cijevi usisnog voda' - memorijal Milana Pažića. Sudjelovalo je 55 ekipa, od Dubrovnika do Slavonije, a tehnički organizator Stjepan Berulec s ponosom je rekao da se ovakvo natjecanje prvi puta u Europi održalo u dvorani, dok je prvi puta u Hrvatskoj primjenjeno elektronsko mjerenje vremena.
 
vatrogasci