Suradnja Zagrebačke županije i Kijevske oblasti u Ukrajini

ukrajina
 
Veleposlanik Ukrajine u RH Borys Zaichuk, za današnjega razgovora sa županom Stjepanom Kožićem i njegovim zamjenicima Damirom Tomljenovićem i Rudolfom Vujevićem te pročelnikom za gospodarstvo Krunoslavom Pilkom, dao je potporu sveobuhvatnoj suradnji Kijevske oblasti i Zagrebačke županije.

Predložio je neposredne, direktne kontakte gospodarstvenika i poljoprivrednika dviju regija, te otvorio mogućnost da se, posredstvom veleposlanstva, značajnije razvija kulturna i obrazovna suradnja zagrebačke i kijevske okolice.

Župan je prihvatio inicijativu veleposlanika, te imenovao tim tj. radnu grupu koja će konkretizirati moguća područja suradnje i, u najkraćem roku, uspostaviti kontakte s kolegama iz Kijevske oblasti. Voditelj radne grupe je zamjenik župana Damir Tomljenović, a pomagat će mu zamjenik župana Rudolf Vujević, te pročelnici Gordana Županac (poljoprivreda), Krunoslav Pilko (gospodarstvo) i Nedan Babić (komunalna infrastruktura). U pripremu konkretne suradnje, rečeno je, uključit će se i predstavnici Hrvatske gospodarske komore - Komore Zagreb.

«Kijevska oblast, koju nastanjuje oko 700.000 stanovnika, ima puno sličnosti s vašom županijom. Obostrani bi se interes mogao pronaći u poljoprivredi, prerađivačkoj industriji i građevinarstvu, te plasmanu vina na ukrajinsko tržište», rekao je veleposlanik Zaichuk, naglašavajući nužnost direktnih kontakata zainteresiranih gospodarstvenika. U Kijevskoj oblasti, dodao je, djeluje nekoliko visokoobrazovnih institucija i stručnih škola, a u jednoj od gimnazija uči se i hrvatski jezik. Stoga je, kao mogući oblik suradnje, predložio i razmjenu učenika.

«Suradnja naših država je dobra, no stvari bi se brže i kvalitetnije mogle pokrenuti na razinama regija», rekao je veleposlanik Zaichuk.  
 
ukrajina