Hrabro srce zagrebačkog prstena – Dugo Selo

srce
 
Donacijom od 20 tisuća kuna, Dugo Selo uključilo se u akciju „Hrabro srce zagrebačkog prstena“ koju je pokrenula Zaklada Ana Rukavina u suradnji sa Zavodom za kliničku transfuziologiju i staničnu terapiju KBC Zagreb, a uz potporu Zagrebačke županije.

Cilj ovog humanitarnog projekta je prikupljanje sredstava namijenjenih proširenju Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži i matičnih stanica te tipizaciji prikupljenih uzoraka krvi.

„Nadam se da će i ova skromna donacija pomoći u vašem radu, a bit će nam posebno drago ukoliko pomognemo nekome u liječenju ili čak spasimo jedan ljudski život. Nažalost, nismo trenutno u mogućnosti izdvojiti veći iznos. Nije mnogo, ali je od srca“ rekao je dugoselski gradonačelnik Vlado Kruhak.

Ugovor o donaciji Kruhak je potpisao s Karlom Matićem, članom Izvršnog odbora Zaklade Ana Rukavina. Matić je istaknuo da će ova donacija omogućiti tipizaciju skoro 20 novih uzoraka krvi, budući da uz primjenu novih testova, koje su počele koristiti i ostale europske zemlje, cijenu HLA tipizacije umjesto dosadašnjih 1.580 kn sada iznosi 1.080 kn. Tipizacija, naime, omogućuje pretraživanje genetske podudarnosti i tkivne snošljivosti između donatora i bolesnika kojima transplantat koštane srži ili matičnih stanica omogućava izlječenje.

„Zaklada je do danas prikupila 33 tisuće uzorka krvi, od kojih je tipizirano 13.075 uzoraka krvi donora, te 500-tinjak uzoraka krvi iz pupkovine“ napomenula je voditeljica ureda Zaklade Ana Rukavina, Snježana Pregernik.

Inače, Zagrebačka županija prva se u Hrvatskoj uključila u jedan ovakav humanitarni regionalni projekt, a akciju „Hrabro srce zagrebačkog prstena“ već su pomogli Velika Gorica sa 20 tisuća kuna te Sveti Ivan Zelina s pet tisuća kuna.
 
srce