Koncert u Kravarskom

koncert
 
U crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom održan je tradicionalni tamburaški koncert, u organizaciji Općine, Zadruga hrvatske obrane „Nikole Šubića Zrinskog“, Udruge pripadnika HV-a Velika Gorica i HRT-a.

Tamburaši su u Kravarskom prvi puta zasvirali ratne 1992. godine dok su granate padale uokolo, a koncert su inicirali članovi orkestra koji su na tom području ratovali kao pripadnici Prve topničke bojne.

„Već prvi koncert okupio je brojne posjetitelje, pa je iz inata i prkosa, ali i zbog velikog interesa publike, odlučeno nastaviti ga i dalje, kao znak sjećanja na poginule branitelje. Mislim da je ovo jedinstveno glazbeno događanje u Hrvatskoj i tu tradiciju nećemo prekinuti“ ističe Vlado Kolarec, načelnik Općine Kravarsko.

Iako često nastupaju u mnogo impozantnijim prostorima i pred daleko brojnijom publikom, i tamburaši se rado odazivaju ovom koncertu. „Za nas svaki nasup znači mnogo te kao glazbenici dajemo sebe u potpunosti. No, Kravarsko je uvijek poseban doživljaj, nabijen emocijama, koji se ne može mjeriti s bilo kojim drugim koncertom i s radošću se uvijek nanovo vraćamo“ rekao je Siniša Leopold, dirigent TO HRT-a.

Kao i uvijek do sada, u programu su se našle neke od najpoznatijih domoljubnih pjesama te neizostavna himna 153. velikogoričke brigade, koju je izveo njen autor Marijan Lučan Crta. Kao gosti koncerta, pod ravnanjem maestra Leopolda zapjevali su Stanko Šarić, sopranistica Kristina Đopar, kvartet Gubec, ženski pjevački sastav Jane, bivši kravarski župnik vlč. Ljubo Vuković, crkveni zbor te Zvonko Kompes.

U prepunoj crkvi bili su uz čelnike Kravarskog i susjednih općina i gorički gradonačelnik Dražen Barišić, zamjenik župana Rudolf Vujević te biskup Vlado Košić.

koncert