Suradnja Županije i Skopskog okruga

makedonci
 
Predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan i zamjenik župana Rudolf Vujević primili su danas veleposlanika Republike Makedonije u RH Danču Markovskog.

Razgovaralo se o uspostavljanju suradnje Zagrebačke županije i Skopskog okruga. Dogovoren je posjet Makedoniji, tijekom kojega će se, uz razmjenu iskustava o funkcioniranju lokalne i područne samouprave dviju država, razgovarati o ekonomskoj i kulturnoj suradnji dviju regija.

«Želimo razbiti predrasude, čuti koje mogućnosti našim gospodarstvenicima pruža makedonsko tržište. Hrvatska s Makedonijom, od svih bivših jugoslavenskih republika, ima najuređenije odnose. Imamo zajedničke 'dodirne točke', dobru suradnju, no želimo više i bolje», rekao je Mikuljan.

Veleposlanik Markovski, napomenuvši kako pravni okvir za suradnju postoji, rekao je da o dvjema regijama ovisi koliko će ona biti uspješna, posebno u zajedničkom nastupu prema trećem tržištu. «Vaš će posjet otvoriti puno mogućnosti. Vi ste jednom nogom kročili u EU, a kada uđete u nju to će i za nas puno značiti», rekao je Markovski.

Zamjenik župana Rudolf Vujević istaknuo je da treba iskoristiti 'simpatije dvaju naroda', te kroz suradnju nacionalnih manjina razvijati dobre kulturne i poticati gospodarske odnose.

Sastanak makedonskog veleposlanika i predsjednika Županijske skupštine inicirala je Lena Đapić, predstavnica makedonske nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji.

makedonci