Održana Skupština Zagrebačke županije

Županijska skupština Zagrebačke županije prihvatila je na današnjoj sjednici III. Izmjene i dopune Prostornog plana Zagrebačke županije. Ovim izmjenama osigurat će se nužni preduvjeti za izgradnju elektroničke komunikacijske infrastrukture, tj. samostojećih antenskih stupova.

Skupština je odbila prijedlog SDP-a o subvenciji prijevoza učenika srednjih škola s područja Zagrebačke županije. Cilj prijedloga bio je da se subvencionira 50 posto, a zatim predloženim amandmanom, 70 posto pokazne karte učenicima srednjih škola koji dolaze iz obitelji čiji ukupni neto prihod po članu zajedničkog kućanstva u kojem žive ne prelazi iznos od 100 posto neoporezivog dijela mjesečne plaće. S obzirom da predložena odluka iziskuje iznimno visoka financijska sredstva, Zagrebačka županija ostat će pri odluci da se prijevoz subvencionira u 100 postotnom iznosu srednjoškolcima koji dolaze iz obitelji koja ostvaraju pravo na dječji doplatak. Inače, prema postojećoj odluci županija će za srednjoškolski prijevoz u ovoj godini izdvojiti oko 12 milijuna kuna, najviše od svih županija u Hrvatskoj. Odbijen je i SPD-ov prijedlog o povlaštenim kreditima za studente s područja Zagrebačke županije s obzirom da nije usklađen sa Zakonom o proračunu kao i Zakonom o porezu na dohodak. Predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan istaknuo je kako odbijanje ovog prijedloga ne znači kako županija neće uz stipendije uvesti i instrument subvencije kredita. Pojasnio je kako je za donošenje ovakve odluke potrebna detaljna analiza i kalkulacija što to znači za proračun. Predlagatelje je upozorio kako u prijedlogu odluke stoji da će županija subvencionirati kamate samo onim studentima koji se zaposle na području Zagrebačke županije što je za pojedina zanimanja, npr. sveučilišnog profesora, teško ostvarivo.
 
Vijećnici su na današnjoj sjednici prihvatili prijedlog nacrta Mreže osnovnih škola kojima je osnivač Zagrebačka županija. Inače, županija je osnivač 30 osnovnoškolskih ustanova koje obavljaju osnovnoškolsku djelatnost.

Za vrijeme aktualnog sata vijećnici su najviše postavljali pitanja vezana uz trenutnu gospodarsku situaciju i mjere koja županija poduzima kako bi pomogla poduzetnicima u prevladavanju krize, subvencije srednjoškolskog prijevoza, korištenje fondova EU, stanje na županijskom cestama itd.

Odgovarajući na vijećničko pitanje vezano uz subvencije prijevoza, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić naglasio je  kako Zagrebačka županija nije ukinula subvenciju već se novom odlukom prijevoz subvencionira i to u 100 postotnom iznosu srednjoškolcima koji ostvaruju pravo na dječji doplatak. U siječnju ove godine županija je, za subvencioniranje ove kategorije učenika, njih 2452, izdvojila 1.195.000,00 kn što na godišnjoj razini iznosi oko 12 milijuna kuna. Kožić je istaknuo kako niti jedna županija u Hrvatskoj ne izdvaja toliko novca za srednjoškolski prijevoz, a podsjetio je i kako je u 2009. godini 46 posto ukupnih županijskih prihoda potrošeno upravo kroz odjel za prosvjetu.

Vijećnike je interesiralo kako se puni županijski proračun i kada se može očekivati rebalans proračuna. Kožić je izvijestio članove Skupštine kako su županijski prihodi u siječnju ove godine na razini prošle godine tj. da nisu niži. Međutim, naglasio je i kako to ne znači da će se ovakav trend nastaviti u sljedećim mjesecima. Rebalans proračuna Kožić je najavio za početak svibnja.