Predstavljeni novi potencijalni projekti Zagrebačke županije i regije Posavje

lužnica

Zagrebačka županija nastavlja svoju osmogodišnju suradnju s regijom Posavje u Republici Sloveniji. Tako su se danas u dvorcu Lužnica pored Zaprešića susreli župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i njegovi slovenski kolege, župan općine Brežice Ivan Molan, župan općine Krško Franc Bogovič te župan općine Kostanjevica Mojmir Pustoslemšek.

Sastanak je održan na inicijativu župana Kožića, a s ciljem uspostave daljnje suradnje na prekograničnim projektima. Sastanku su, uz zamjenika župana Rudolfa Vujevića te potpredsjednike Skupštine Zagrebačke županije Marije Lediniski
Anić i Josipa Sesana, nazočili i predstavnici Zaprešića, Samobora te općina Brdovec, Dubravica, Marija Gorica i Žumberak.

Župan Kožić podsjetio je na dosadašnju iznimno kvalitetnu suradnju između ove dvije regije koja je rezultirala čitavim nizom odrađenih projekata među kojima su i četiri turistička pogranična susreta, uspostavljanje turističkog clustera u zajedničkoj turističkoj zoni „Po Sutli i Žumberku“, revitalizacija rudnika Senovo kao potencijalne turističke destinacije kao i projekt „Put medičarstva i licitarstva između Krškog i Zagreba“ koji je u trenutno u tijeku.

Predstavnici Zagrebačke županije i regije Posavje predstavili su čitav niz potencijalnih projekata za prekograničnu suradnju podijeljenih u  četiri segmenata: gospodarstvo, poljoprivreda i turizam; komunalna infrastruktura i promet; obnovljivi izvori energije te razvoj civilnog društva i kulturna suradnja.“ Razvijanje posebne „Eko ceste“ na kojoj će se umrežiti ekološki proizvođači s pograničnog područja; splavarenje na Savi odnosno „Flosari i flojsanje“; kreiranje „In vinum turistica“ – tj. obnova i revitalizacija imanja Resovo za vinski muzej i kušaonu samo su neki od projekta o kojima se govorilo danas u Lužnici.

Na sastanku je zaključeno kako će radne skupine, kojima će upravljati koordinacijski odbor i kolegij župana, danas predstavljene ideje pokušati čim prije realizirati u konkretne projekte.

lužnica