Nove županove odluke

Zagrebačka županija dodijelit će 63.334,80 kuna Regionalnoj razvojnoj agenciji Zagrebačke županije i Turističkoj zajednici Zagrebačke županije za sudjelovanje u projektu „Razvoj seoskog turizma u Zagrebačkoj županiji“ čiji je cilj poboljšanje turističke ponude i promocije seoskog turizma u županiji. Regionalnoj agenciji dodijelit će se 39.493,00 kuna, a Turističkoj zajednici 23.841,80 kuna.

Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije i Turistička zajednica Zagrebačke županije sudjeluju kao partneri u projektu Razvoj seoskog turizma u Zagrebačkoj županiji zajedno s flamanskim partnerima Syntra West (tvrtka za obrazovanje malih i srednjih poduzeća u zapadnoj Flandriji) i Westtoer (tvrtka specijalizirana za razvoj turističkih i rekreacionih programa u zapadnoj Flandriji). Ovaj projekt bio je prijavljen na natječaj flamanskog Ministarstva vanjskih poslova u sklopu Programa suradnje sa zemljama srednje i istočne Europe. Projekt je prihvaćen, provedba je započela 1. siječnja 2010. godine, a trajat će 24 mjeseca.

Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područna služba Zagreb priprema projekt pod nazivom „Poduzetništvo i zapošljavanje – nova prilika kroz IT mrežne tehnologije“  s kojim će aplicirati na natječaj IPA programa „Lokalna partnerstva za zapošljavanje – faza 3“. Partneri u projektu bit će Obrtnička komora Zagreb, Savez samostalnih sindikata i Zagrebačka županija. Cilj projekta je jačanje zapošljivosti te sprečavanje gubitka radnih mjesta kroz razvoj modela obrazovanja za IT zanimanja i poduzetništvo pri čemu će se primjenjivati najmodernije edukacijske metode iz spomenutih područja.

Novi projekt Zagrebačke županije je i E-bilten (elektronski bilten) koji za cilj ima bolje informiranje građana, djelatnika županije, gradova i općina o pitanjima europskih integracija, procesa pristupanja i ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, mogućnostima suradnje i financiranja projekata, regionalne i međužupanijske suradnje te drugim pitanjima vezanim uz ovu tematiku. Prvi broj E-bilten očekuje se početkom travnja.

Zagrebačka županija u ovoj će godini s 40.000 kuna financijski potpomoći poslovanje Pulmološko-alergološke ambulante u Velikoj Gorici. Time će velikogoričani i stanovnici okolnih područja i dalje imati osiguranu kvalitetnu pulmološku skrb.

U cilju poticanja razvoja sustava zaštite i spašavanja na području Zagrebačke županije Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja – stanici Samobor darovat će se oprema i potrošni materijal u vrijednosti od 16.685 kuna.

Krajem veljače taekwondo klub Rugvica bit će domaćin međunarodnog taekwondo turnira što će županija poduprijeti sa 15.000 kuna. Na turniru će nastupiti preko 480 natjecatelja iz Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovačke, Češke, Srbije, Crne Gore, Italije i Bugarske.