Počeo 184. samoborski fašnik

fasnik

Iako će ključeve grada preuzeti tek 12. veljače, Sraka, Princ, Sudec i Fiškal, na današnjoj su tiskovnoj konferenciji, obznanili početak 184. samoborskog fašnika.

Središnje 'spelancije', na glavnom samoborskom trgu, održat će se od 12. do 16. veljače, a dotad će se održavati izložbe, koncerti, glazbena 'španciranja' po gradu, fašničke radionice za djecu, fašnički bal...

«Za Fašnik se ne maskiraju samo ljudi, nego cijeli grad. Ulice, trgovi i lokali mijenjeju svoj izgled šaljivim ilustracijama i natpisima. Ove se godine Fašnik održava u vrijeme gospodarske krize, što nas je potaknulo da se dodatno angažiramo u njegovoj organizaciji», rekao je aktualni gradonačelnik Krešo Beljak.

Zdravka Škugor Ferdebar, direktorica Turističke zajednice Samobora, najavila je novosti kojima je obogaćena ovogodišnja manifestacija: “SRAKAfest” na Trgu Matice hrvatske (program uličnih zabavljača, te predstave za djecu), “ETNOcest” u Livadićevoj ulici (nastup KUD-ova i mjesnih odbora iz okolice Samobora) i “HALTERNATIVA fašnik” pored Samoborskog muzeja (poseban program za mlade).

U svakodnevnim događanjima od 12. do 16. veljače, rečeno je, sudjelovat će oko 2500 djece iz škola i vrtića, 1200 članova mjesnih odbora i njihovih tridesetak 'alegorijskih kola', te oko tisuću maskiranih sudionika karnevalskih skupina iz Župe Dubrovačke, Makarske, Kaštela, Vinodola, Senja, Karlovca, Ivanić-Grada...

S tradicijom koja traje 184 godine, Samoborski fašnik ubraja se u najstarije i najveće hrvatske pokladne svečanosti. Ujedno je to i najvažnija turističko-zabavna manifestacija Grada. Nekad mala lokalna priredba, danas je manifestacija prerasla u moderni festival maski koji uspješno njeguje tradiciju. Samobor za vrijeme Fašnika posjeti oko 200.000 gostiju, što najbolje govori o njegovu turističkom značaju.

U sklopu Fašnika, odmah nakon tiskovne konferencije, u Samoborskome muzeju otvorena je međunarodna izložba karikatura, koju je priredilo Hrvatsko udruženje karikaturista.