Od danas akcija «HRABRO SRCE ZAGREBAČKOG PRSTENA»

zaklada
 
Zaklada Ana Rukavina u suradnji sa Zavodom za kliničku transfuziologiju i staničnu terapiju KBC Zagreb te uz potporu Zagrebačke županije, pokreće humanitarni projekt «HRABRO SRCE ZAGREBAČKOG PRSTENA". Cilj projekta je uključenje gradova Zagrebačkog prstena u akciju prikupljanja sredstava namijenjenih proširenju Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži i matičnih stanica te tipizaciji prikupljenih uzoraka krvi.

Predstavnici Zaklade Ana Rukavina te ravnateljica Banke krvi iz pupkovine, prim.dr.sc. Branka Golubić Ćepulić pozvali su danas u Zagrebačkoj županiji gradonačelnike gradova Zagrebačkog prstena da prema svojim mogućnostima izdvoje sredstva i sudjelovanjem u ovoj akciji pokažu svojim sugrađanima kako socijalnom osjetljivošću i humanitarnim djelovanjem skrbe za kvalitetu života u lokalnoj zajednici.

 «HLA (Human Leukocyte Antigen) tipizacija nam omogućuje pretraživanje genetske podudarnosti i tkivne snošljivosti između donatora i bolesnika kojima transplantat koštane srži ili matičnih stanica omogućava izlječenje. Kako se u Registru pretražuju samo HLA tipizirani darivatelji, cilj ove akcije je prikupljanje financijskih sredstava za tipizaciju što većeg broja uzoraka krvi potencijalnih donatora», naglasila je voditeljica ureda Zaklade Ana Rukavina Snježana Pregernik.

«Zagrebačka županija zasigurno će se, u skladu sa svojim mogućnostima, uključiti u ovaj projekt» rekao je zamjenik župana Rudolf Vujević nadodavši kako ovim putem poziva sve županijske gradove da učine isto. «Nadam se da će ovaj zajednički pilot projekt uspješno slijediti i ostale hrvatske županije» naglasio je Vujević.

Svi registri darivatelja koštane srži objedinjeni su u Svjetskom registru Bone Marrow Donors Worldwide. S većim brojem darivatelja povećava se i šansa za pronalazak adekvatnog darivatelja i time spašavanja nečijeg života. Tipizacija je vrlo skup postupak i po jednom uzorku krvi iznosi 1.580,00 kn, tako da je Zaklada do danas prikupila 32.872 uzorka krvi, od kojih je  tipizirano 13.075 uzoraka krvi donora, te 500-tinjak krvi iz pupkovine.