Predstavljen EU projekt „Put medičarstva i licitarstva između Krškog i Zagreba“

press
 
Europska unija, u sklopu programa prekogranične suradnje između Slovenije i Hrvatske 2007. – 2013., prihvatila je projekt Regionalne razvojne agencija Zagrebačke županije, Zagrebačke županije i slovenskih partnera Regionalne razvojne agencije Posavje i Općine Krško pod nazivom „Put medičarstva i licitarstva između Krškog i Zagreba“. Ovaj projekt, vrijedan 440.230,55 EUR predstavljen je na današnjoj konferenciji za novinare.

Cilj projekta, koji će trajati 30 mjeseci, je promocija, poticaj i razvoj postojeće ponude tradicionalnih zanatskih i nekih prerađenih poljoprivrednih proizvoda, očuvanje kulturne baštine kao i povećanje turističke ponude na zajedničkom prekograničnom prostoru.

Prema riječima Zlatka Herčeka direktora Regionalne razvojne agencija Zagrebačke županije, za vrijeme trajanja projekta rukotvorci iz Zagrebačke županije i Posavja sudjelovat će na mnogobrojnim tematskim i animacijskim radionicama te individualnim savjetovanjima. Također, osmislit će se i izraditi pet zajedničkih tradicionalnih medičarsko licitarskih poklon paketa i suvenira sastavljenih od hrvatskih i slovenskih proizvoda, tiskat će se 10 000 trojezičnih kataloga „Bogatstvo kulturnog prostora u zajedničkoj turističkoj ponudi te 10 000 brošura „Put medičarstva i licitarstva između Krškog i Zagreba itd.

„Sutra će biti objavljen javni poziv za rukotvorce, osobito medičare i licitare, s područja Zagrebačke županije za besplatno uključivanje u projekt – najavio je Herček te ih pozvao da se odazovu u što većem broju.
med

„Ponosni smo na činjenicu da medičarstvo i licitarstvo u Općini Krško datira od davne 1956. godine“ - rekla je predstavnica Općine Krško Alenka Černelič Krošelj naglasivši kako je jedan od ciljeva projekta i uređenje Valvasorjevog kompleksa u multimedijalni prostor u kojem će se prezentirati izrađene rukotvorine.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zagrebačke županije Krunoslav Pilko kazao je kako je suradnja Zagrebačke županije s regijom Posavje (općine Brežice, Krško, Sevnica i Kostanjevica na Krki) započela još 2002. godine. Inače, Zagrebačka županija je do sada iz fondove Europske unije povukla oko 4 milijuna eura. Pilko je najavio i kako će se početkom veljače održati sastanak kojem će nazočiti vodeći ljudi Zagrebačke županije i općina Brežice, Krško, Sevnica i Kostanjevica na Krki, a na kojem će se razgovarati o proširenju suradnje na prekograničnim projektima.

Više o projektu možete saznati ovdje.
licitari